NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország alapvető nemzeti érdeke, hogy a bezárkózás, a blokkosodás és az elszigetelődés helyett a világ minél több térségével, minél több nemzetével pragmatikus viszonyt alakítsunk ki és tartsunk fenn. A magyar külpolitika célja, hogy európai és transzatlanti szövetségeseinken túl is alakítsunk ki kölcsönösen előnyös gazdasági, kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokat. Ilyen ország például a 35 milliós lélekszámával a legnépesebb közép-ázsiai ország, a Magyarország területénél mintegy ötször nagyobb Üzbegisztán.

A Kárpát-medencétől 4 ezer kilométeres távolságra található türk állam a magyar gazdasági szereplők és befektetők számára is különösen ígéretes lehetőségeket kínál. Például az OTP már az ötödik legnagyobb szereplő lett az üzbegisztáni bankszektorban, körülbelül 1,6 millió ügyfelet tudhat magáénak a közép-ázsiai országban. S az OTP megjelenése Üzbegisztánban újabb magyar vállalatoknak adhat bátorítást, hiszen a jogi és pénzügyi biztonságuk már garantált.

A két ország közötti kapcsolatokban további pozitív fejlemény, hogy az idei év tavaszán megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége. Magyarországnak már 2016 óta van nagykövetsége Üzbegisztán fővárosában, Taskentben.

A mostani törvényjavaslattal egy újabb lépést tehetünk a két ország közötti kapcsolatok erősítése érdekében a Magyarország és Üzbegisztán közötti légi közlekedési megállapodás országgyűlési ratifikációjával. A Wizz Air az elmúlt években érdekeltségét fejezte ki a Magyarország és Üzbegisztán közötti légi járat indítása iránt elsősorban Taskent-Budapest és Budapest-Taskent útvonalon, de a későbbiekben akár további üzbég nagyvárosok felé is. A járatindítás biztosítása érdekében, hogy a jogi háttér is rendezve legyen, 2021 júniusában történt a kezdeményezés az üzbég félnél a kétoldalú légi közlekedési megállapodástervezet kidolgozására. Később az üzbég fél politikai szinten is jelezte, hogy készek a tárgyalásra, és készek az üzbég légteret és reptereket megnyitni, a Wizz Air járatait pedig fogadni, és a Wizz Air járatain odaérkező turisták, üzletemberek, diplomáciai kapcsolatot ápolók számára megnyitni a reptereiket.

Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy a megállapodást a Wizz Air és a magyar fél kezdeményezte, és nekünk a magyar Országgyűlésben a magyar légitársaság bővülési lehetőségeit és a magyar gazdasági érdeket kell figyelembe vennünk, ezért ilyen szempontból egyelőre még irreleváns, hogy az üzbég fél üzemeltete járatot Budapestre van sem.

(11.10)

Örömmel fogadjuk, ha ők is üzemeltetnek, ugyanakkor nekünk a magyar Országgyűlésben elsődlegesen a magyar nemzeti érdeket, a magyar gazdasági érdeket és diplomáciai érdeket kell szem előtt tartanunk.

Úgy gondoljuk, hogy a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében ez a megállapodás hasznos Magyarország számára és előnyökkel jár. Szeretném megjegyezni, hogy a magyar ösztöndíjprogram annyira népszerű Üzbegisztánban, hogy a legutóbbi jelentkezési időszakban a Magyarország által biztosított és meghirdetett 170 helyre 798 hallgató jelentkezett, ez közel ötszörös túljelentkezés. Azt gondolom, hogy az elmúlt időszakban is tárgyaltunk már légi közlekedési megállapodásokat. Ezek Magyarország számára előnyösek, a magyar gazdaság, a terjeszkedni akaró magyar vállalkozások számára előnyösek, a két ország kapcsolatait ezek a megállapodások rendre erősítik, ezért a KDNP-frakció köszöni a minisztérium előterjesztését, és támogatni fogja a ratifikációt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage