NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Én azzal szeretném kezdeni, amivel Hörcsik képviselőtársam befejezte, szeretnék köszönetet mondani a szerte a világban dolgozó kollégáknak, a magyar állam kiküldött diplomatáinak, nagyköveteknek, főkonzuloknak, konzuloknak és munkatársaknak, hiszen látjuk, hogy a veszélyek korában élünk, és a veszélyek korában mindennél nagyobb szükség van a magyar képviseletekre. S látjuk azt, hogy az elmúlt években akár a Covid-járvány kitörése idején, akár az orosz-ukrán háború kitörése idején, akár most az Izrael elleni terrortámadás utáni hetekben is ezek az emberek, ezek a munkatársaink, az állam munkatársai ott voltak a helyszíneken, segítettek a bajba jutott magyar állampolgároknak, segítettek uniós állampolgároknak is, és nem hátrahagyva állomáshelyüket, fejvesztve menekültek, hanem azt tették, ami a legfontosabb, a hazát szolgálták, és a kötelességüket teljesítették. Köszönet jár nekik ezért. Sokszor, sok helyen, nehéz helyzetben is helytállnak a magyar diplomácia munkatársai, ezért így államtitkár úron keresztül is a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársainak mondunk köszönetet.

Képviselőtársam is említette például az európai focimeccsek idején biztosított, meghosszabbított konzuli szolgálatot. Ez nem egy új dolog, csak 8-10-15 évvel ezelőtt nem jutottunk ki ezekre a kupameccsekre, most viszont egyre gyakrabban, és ez egy jó hír, és a magyar válogatott is és a klubcsapataink is olyan helyeken játszhatnak (Dr. Apáti István: Egy klubcsapat. Egy! Egy minden felett!), olyan nemzetközi porondokon  egy, de a legfontosabb , ahol nemzetközi terepen is helytállhatnak, és megmutathatják a csapat teljesítményét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat kiegészíti a tiszteletbeli konzuli tisztviselők kinevezési feltételeit, valamint európai uniós irányelv rendelkezéseit is átülteti a magyar jogrendszerbe. A konzuli védelemről szóló törvény módosítása során a tiszteletbeli konzuli tisztviselők kinevezési feltételeként nevesítésre kerül, hogy a büntetlen előélet igazolásán túl nemzetbiztonsági kockázat sem merülhet föl a tiszteletbeli konzul kinevezésével kapcsolatban.

A kinevezéshez szükséges feltételeket a miniszter jogosult a kinevezés időtartama alatt ellenőrizni. Erre a módosításra szükség van. A veszélyek korában érdemes a lehető legnagyobb biztonságra, kiszámíthatóságra törekedni, és azt megkövetelni a tiszteletbeli konzuli tisztviselők részéről is.

A törvényjavaslat másfelől a 2019/997-es tanácsi irányelv rendelkezéseit az uniós ideiglenes úti okmány létrehozásáról átülteti a hazai jogrendbe. Ez a jogi ratifikáció alkotmányos berendezkedésünk szerint az Országgyűlés feladata, ugyanakkor erről korábban már az uniós országok  Magyarországgal együtt  megállapodtak. A módosítás az ideiglenes úti okmányok megújításáról szól. Az új ideiglenes úti okmány korszerűbb és biztonságosabb, mint az eddig használt formátum, és az okmány kiállításának eljárási szabályai is aktualizálásra kerültek.

Mindezek alapján a KDNP-frakció támogatja a törvényjavaslat elfogadását, és erre kéri a többi frakciót is. Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage