DR. BRENNER KOLOMAN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyértelmű az, hogy a XXI. században a magyar polgárok védelme kiemelt célja kell hogy legyen hazánknak, ennek egyik eszköze a külképviseleti rendszer, és ennek a külképviseleti rendszernek az egyik fontos bástyája a konzuli szolgálat. Az előttünk fekvő törvényjavaslat ennek a konzuli szolgálatnak a feladatköreit pontosítja, illetve egy európai uniós irányelvvel kapcsolatban a kiállítandó úti okmányoknak a formátumát is pontosítja, modernizálja.

A konzulok áldozatos munkája és a külképviseletek áldozatos munkája azért is nagyon fontos, mert egyre több magyar állampolgár van olyan anyagi és egyéb helyzetben, hogy egyrészt olyan országokba is már el tudnak látogatni akár turisztikai, akár munkavállalási céllal, ahova korábban nem jutottak el, másrészt pedig a valóban egyre több konfliktus a világban a magyar külképviseleteket új és új kihívások elé állítja.

Azt azért itt meg kell jegyeznem, hogy mind a konzulok és a tiszteletbeli konzulok kiválasztásánál a Jobbik-Konzervatívok kimondottan üdvözli azt a módosítást, amely szerint a tiszteletbeli konzuloknak nemzetbiztonsági átvilágításra is szükségük van. Ez a mi számunkra azért is kiemelkedő fontosságú, mert most már jó ideje konzervatív politikai közösségünk politikusa  jelen esetben Sas Zoltán  látja el a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöki pozícióját, és ez egy olyan kiemelkedő és közös célunk szerintem, amelyben a Jobbik-Konzervatívok teljes mellszélességgel kiáll e mellett az alapelv mellett, és üdvözöljük ennek a törvényjavaslatnak a módosítását is ezzel az üggyel kapcsolatban.

Nem tartozik szorosan a konzuli szolgálatról szóló törvény módosításához, de engedje meg, államtitkár úr, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy hosszú évek óta a Jobbik-Konzervatívok kiáll amellett is, hogy különösen azokban az országokban, ahol több százezer magyar honfitársunk dolgozik, mert a jobb megélhetés reményében sajnos általában olyan nyugat-európai országokban vállaltak munkát, ahol most aztán életvitel-szerűen is élnek, ezért indította el a Jobbik-Konzervatívok hosszú évekkel ezelőtt már a béruniós kezdeményezését. Illetve jelenleg is harcolunk a bérfelzárkóztatásért, hogy ezeket a magyar polgárokat végre hazacsábítsunk, ne pedig félmillió ázsiai migránsmunkást telepítsünk be hazánkba.

Ezért gondoljuk azt, hogy azokban az országokban és városokban, ahol minden tudomásunk szerint megfelelő létszámú magyar közösség él, ott tegye meg a Külügyminisztérium azt, hogy biztosítja a választás jogát, hiszen mi azt mindig is támogattuk, hogy a határon túli magyar közösségek szavazati jogot kapjanak. Ez rendben van. De azt egy diszkriminatív dolognak tartjuk, hogy olyan emberek, akik életvitel-szerűen sajnos eltávoztak hazánkból, és sajnos egyelőre még nem tudjuk őket a magasabb bérekkel hazacsábítani, azok esetenként magukra kell hogy vállaljanak több száz kilométeres utakat, sorban állást azért, hogy leadják az alapvető állampolgári jogukhoz tartozó szavazatukat.

Tehát e törvény kapcsán is tisztelettel kérem a Külügyminisztériumot, jövő évben ismét választások is lesznek, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hiszen egy napra egy bérléssel ezt nagyon könnyen el lehet intézni, minden olyan településen, ahol tudomásunk szerint egy viszonylag nagy magyar közösség él, hogy ezek az emberek különösebb erőfeszítés nélkül és pluszerőfeszítés nélkül részt vehessenek a magyar politikai közélet gyakorlásában, mert ez szerintünk kiemelkedően fontos nemzetpolitikai cél.

Az pedig, hogy gyakorlatilag a magyar külkapcsolatok, a magyar konzuli szolgálat  valóban, az előterjesztésnek megfelelően  harmadik állam állampolgárának érdekvédelmét is elláthatja, ez egy nagyon fontos cél, már csak azért is, mert itt valóban, ahogy az államtitkári expozéban is elhangzott, itt nagyon fontos az, hogy viszonossági alapon aztán a magyar állampolgárok is, ha nehéz helyzetbe kerülnek, akkor számíthatnak más európai uniós tagállam segítségére.

Mindezek fényében a Jobbik-Konzervatívok frakciója támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket.

(12.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage