NAGY CSABA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A tisztelt Ház napirendjén lévő T/5892. számú, igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat egyrészt fogyasztóvédelmi tárgyú törvények, másrészt igazságügyi törvények módosítására tesz javaslatot.

A fogyasztóvédelmi tárgyú törvények módosításakor meg kell említeni, hogy a kormány az 1352/2022. (VII. 21.) kormányhatározatban határozta meg a fogyasztóvédelmi politikáját. Ez szükségszerűvé tette a magyarországi fogyasztóvédelmi joganyag teljes körű felülvizsgálatát. Ennek keretében az elmúlt két évben elfogadásra került a cselekvő fogyasztóvédelem érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi LXI. törvény, az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló 2023. évi XX. törvény.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat az egységes jogalkalmazás és a digitális fogyasztóvédelem, a gyermekvédelem érdekében tartalmaz fontos, elengedhetetlen módosításokat.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény módosításával lehetővé válik, hogy a kizárólag Magyarországon, csak a magyar fogyasztókat érintő jogsértés esetén is blokkolni lehet az online tartalmakat, a fogyasztóvédelmi hatóságok a törvényi szabályok szerint fennálló esetekben lehetőséget kapnak ennek az alkalmazására.

A fogyasztóvédelemről, illetve a termékek piacfelügyeletéről szóló törvény módosításával a bírságsávok alsó és felső határa megemelésre kerül, az ügyek egyedi jellegének figyelembevétele mellett az egységes jogalkalmazást előmozdító irányadó bírságösszegek is meghatározásra kerülnek. Fontos megjegyezni azt is, hogy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény módosításával a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa feljogosításra kerül arra, hogy a jogellenes online tartalmat megvalósító tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot hozzáférhetetlenné tegye.

Az igazságügyi tárgyú törvények módosítása a közjegyzőkről szóló, a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló, a közvetítői tevékenységről szóló, a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról, a végelszámolásról szóló, az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló, a fizetési meghagyásos eljárásról szóló, a hagyatéki eljárásról szóló, a polgári törvénykönyvről szóló, az igazságügyi szakértőkről szóló, a bírósági polgári nemperes eljárásokban alkalmazandó szabályokról, valamint az egyes bírósági nemperes eljárásokról szóló törvényeket érinti.

Az igazságügyi törvények módosítása a visszajelzések, a felmerült tapasztalatok, a jogszabályok alkalmazása során szerzett gyakorlati ismeretek alapján került megfogalmazásra, így a normaszöveg pontosítást, eljárásirend-változást is tartalmaz, koherenciát teremt az egyes jogszabályi előírások között.

Tisztelt Ház! Az elhangzottakra tekintettel kérem a tisztelt képviselőtársakat, hogy a benyújtott törvényjavaslatot megvitatni szíveskedjenek. A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr által benyújtott T/5892. számú, igazságügyi törvények módosításáról szóló javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

(13.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage