DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A jelen javaslat az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról egy nagy salátatörvény, amelyből két olyan részt érdemes valóban kiemelni, amely valamilyen módon az emberek, állampolgárok vagy egy bizonyos részük életét bizonyára meg fogja változtatni. Ebből az egyik az internetes tartalmak elérhetetlenné tételével, azaz blokkolásával kapcsolatos rendelkezések, a másik pedig a fogyasztóvédelmi bírságok összegének emelése.

A blokkolásra rátérve egyrészt az online szerencsejáték területén jelenik meg ez a szabály, másrészt pedig a GVH részére jogellenes online tartalmak ellehetetlenítése tekintetében. Ami pedig a fogyasztóvédelmi bírságok emelését illeti, miután ez évek óta nem emelkedett és nem is tölti be ilyen szempontból a funkcióját, ezért alapvetően támogatható lenne.

(13.20)

Támogatható lenne, tisztelt képviselőtársaim, hogyha egy normális országban élnénk, de egyáltalán nem élünk normális országban.

Nézzük ezt a két területet! Nézzük a szerencsejáték területét Magyarországon! Azt a szerencsejátékot, amit önök itt a parlamentben, fideszes képviselők, 24 óra leforgása alatt tettek tönkre, végeztek ki, és hoztak egy olyan törvényt, aminek köszönhetően egy-két-három nagyon kedves, nagyon közeli barátjuk kap nagyon-nagyon sok pénzt a magyar Országgyűlés névre szóló jogalkotásának köszönhetően.

Ha esetleg nem ismernének ilyeneket, kérem, beszélgessenek a jelenlegi honvédelmi miniszter úrral, nézegessék a vagyonnyilatkozatát. Nem csak addig, amíg nem volt miniszter, azóta is nagyon szépen gyűlnek a milliárdok a számláján. Semmi másnak, nem óriási üzleti tehetségének vagy szorgalmának köszönhetően, hanem annak, hogy egy koncessziónak köszönhetően, amit önök itt a parlamentben törvény formájában létrehoztak, kiváltságosként a szerencsejátékból a nyereséget hazavihette. Jelenleg is nyilván megvannak azok a kedves kegyeltek, akik ezt a pénzt hazaviszik  vagy hát, a fene tudja, hova.

Aztán itt van a magyar állami Szerencsejáték Zrt. Engedjék meg, hogy idézzek egy nem olyan régen megjelent cikket! A Forbes lap írja, hogy „Két hónap alatt félmilliárd forintot költött a Szerencsejáték Zrt. támogatásra Tiborcz, Pataki Attila, Szijjártó testvére, Rogán szomszédja között”. Ez volt a cikk címe. Konkrétan egy nagyon támogatható  ugye, gondolom, önök által támogatható , tisztességes jogállami, kulturált európai megoldás szintén, hogy az állami Szerencsejáték Zrt. pénzei ide fognak menni.

Ami pedig a fogyasztóvédelmet illeti, tisztelt képviselőtársaim, a fogyasztóvédelmet jelenleg Magyarországon  kifejezetten hülye neve van, még mindig nem tudtam megjegyezni, elnézést kérek  a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el. Ennek a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának a létrehozásáról szóló vitában is részt vettem. Emlékszem is rá, nagyon jól fogok rá emlékezni sokáig, hiszen ezt Rogán Antal hozatta létre Rogán Antal számára, Rogán Antal felügyeletével, és nem fogják elhinni, de Rogán Antal államtitkára vezeti függetlenül, teljesen tisztességesen, a piac logikáját szem előtt tartva ezt a teljesen független fogyasztóvédelmi hatóságot, amely egyébként a bányadolgokkal is foglalkozik, a szerencsejátékkal meg minden mással, amiben rengeteg milliárd forint van az állam nevében.

Tisztelt Államtitkár Úr! Egy szó, mint száz: ezek a módosítások, még egyszer mondom, ha egy normális országban élnénk jogállami keretek között, akkor elfogadhatók, támogathatók lennének, sőt egyik-másik talán megkésett is, olyannyira támogathatók lennének, hogy bevezessük.

De jelen állapotban semmi nem garantálja  és itt utalok vissza Varju László képviselőtársam hozzászólására , hogy ezeket az eszközöket, miután a parlament ezt megszavazza, megint valakiknek a magánérdekeire fogják használni, valakik jogellenes vagy legalábbis erkölcstelen, de akár jogellenes tönkretételére, valamilyen másik cég helyzetbe hozására, vagy valamelyik kedves ismerősük, barátjuk vagy rokonuk további milliárdokkal való megtömésére. Ezért azt gondolom, hogy ellenzéki képviselő ezt a javaslatot semmilyen módon a nevére nem tudja venni, és nem támogathatja. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage