PÓCS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miniszterhelyettes Úr! Az agrárium az országunk gazdaságának egyik sarokköve, hozzájárul a költségvetés stabilitásához, az agrárvállalkozások pedig kulcsfontosságú szerepet játszanak az élelmiszer-termelésben, az exportban, a vidéki közösség életében.

A Fidesz-KDNP-kormányzat 2010-ben megfogalmazta, hogy erős Magyarország elképzelhetetlen az erős magyar mezőgazdaság nélkül. A magyar kormány az elmúlt 12 év folyamán nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Magyarország vidéki területeinek gazdasága megújuljon, a vidéki térségekben élő honfitársaink számára vonzó életkörülményeket és munkalehetőségeket biztosítson. A kormány kiemelt célja az agrárium megerősítése.

(14.20)

Az évek során az adminisztratív terhek és a bürokratikus folyamatok megnövekedtek, ami hátráltatja az agrárium növekedését és fejlődését, ezért tehát időről időre szükség van az agrárszektort érintő jogszabályok adminisztratív szempontú fölülvizsgálatára. Gazdálkodóként szívügyemként tekintek a magyar agráriumra és gazdatársaimra. Ebből a szempontból teljes mértékben egyetértek a javaslatban foglaltakkal, hogy a magyar gazdák minél kevesebb adminisztrációval szembesüljenek, egyszerűbben és gyorsabban tudják az igényeiket érvényesíteni, az ügyeiket intézni.

A törvénymódosítási javaslat célja, hogy az agrárvállalkozások, az agrárium területén dolgozó hatóságok életét könnyebbé és hatékonyabbá tegye, hogy az adminisztratív terheiket csökkentse. A tervezet 14 törvényt módosít és további 5 törvényt hatályon kívül helyez, s mindezt a hatékonyság és az egyszerűsítés jegyében.

Tisztelt Ház! A vízgazdálkodásról szóló törvényben hatályon kívül helyezésre kerülnek az érintési címre (sic!) vonatkozó rendelkezések, amely információkat a személyi és lakcímnyilvántartás már nem tartalmaz.

A természetvédelemről szóló törvény módosítására azért kerül sor, hogy a természetvédelmi hatóság a természetvédelmi hatósági engedély lejárta előtt 90 nappal tájékoztatja a jogosultat az engedély lejárati időpontjáról, és jelzi számára annak meghosszabbítási lehetőségét. Kifejezetten támogatom, mert ez a módosítás a természetvédelmi hatósági engedély meghosszabbítására irányuló eljárást leegyszerűsíti.

Az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló törvényben hatályon kívül helyezésre kerül az új kamarai tagok azon nyilatkozattételi kötelezettsége, mely során a felvételi kérelemben külön nyilatkozatot kell tenniük a tagdíjfizetésről, valamint az alapszabályban foglaltak megtartásáról. A módosítás azért vált szükségessé, mert ezeknek a tagoknak a törvényben meghatározott alapvető kötelezettsége ez.

A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény a növényfajták állami elismerésének eljárási szabályait egyszerűsíti a kettős elismerési eljárás megszüntetésével.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint a halászati támogatások és az egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény módosítására a modernizáció jegyében kerül sor. Kivezetésre kerül a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési támogatási szerv irányában telefax útján történő kérelem benyújtása, az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.

A termőföld védelméről szóló törvény módosítása az adminisztrációs terheket csökkenti. Jelenleg a szociális földalapra, illetve a közfoglalkoztatási programra hasznosítási kötelezettség nem teljesítése miatt kényszerből kijelölt termőföldek kényszerhasznosítása esetén, ha a tulajdonos vagy a földhasználó eleget tesz a hasznosítási kötelezettségnek, korábban az ingatlanügyi hatóság felé történő bejelentés után még egy ingatlanügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvánnyal kellett igazolnia kötelezettségének a teljesítését az önkormányzat irányában is. Örülök, hogy a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a hatósági bizonyítvány kiállítása helyett az ingatlanügyi hatóság közvetlenül tájékoztatja az önkormányzatot a kötelezettség teljesítéséről, ezzel csökkentve a gazdálkodók adminisztratív terheit.

Támogatom, hogy az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdaságról szóló törvény módosítását követően nem szükséges bejelenteni az erdőfelújítást segítő, maximum 0,25 hektár területet bekerítő kerítéshez az öt évet meg nem haladó időre létesített vadkárelhárító villanypásztort, valamint a magtermelés védelme érdekében létrehozott, 120 centiméternél nem magasabb vadkárelhárító kerítést. Továbbá a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy nem szükséges az erdészeti létesítmények korszerűsítésének bejelentése sem. Ha a korszerűsítés a már korábban engedélyezett vagy bejelentett építményt modernizálja és a használatát segíti elő, az nem változtatja meg annak rendeltetését. Nem szükséges továbbá a már engedélyezett vagy bejelentett tevékenységek megvalósulásának külön bejelentése, mert azok lezárásának időpontját az engedély iránti kérelem vagy a bejelentés tartalmazza. Ebből következően az erdészeti hatóság a megvalósulást megfelelően ellenőrizni tudja. E törvény módosításait a folyamatban lévő eljárásokra nézve is szükséges alkalmazni, ugyanis kedvezőbb szabályokat tartalmaz az érintettekre nézve.

Az imént elmondottakon túl fontos és jó ötletnek tartom, hogy a törvénymódosítás az erdészeti hatósági eljárások ügyintézési határidejét 90 napról 60 napra csökkenti.

Az anyakönyvi eljárásokról szóló törvény módosítására azért kerül sor, mert a mezőgazdasági igazgatási szerv a támogatások igénybevételének hozzátartozói viszonyára vonatkozó feltételei fennállásának ellenőrzése miatt jogosult lesz az adatokat átvezetni az anyakönyvi nyilvántartásból.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása a halgazdálkodási terv időbeni hatályát szünteti meg.

A földforgalmi törvény módosítása egyszerűsíti a földhasználati jogosultság megszerzését.

A Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény terminológiai pontosítás céljából módosul a jövőben.

A családi gazdaságról szóló törvény módosítása csökkenti az agrárvállalkozások és a hatóságok adminisztratív terheit az őstermelői nyilvántartás egyes adatainak mezőgazdasági igazgatási szerv honlapján történő közzétételével, így a támogatásokat, a hiteleket nyújtó szervezeteknek nem kell minden esetben adatokat kikérniük az Agrárkamarától vagy a mezőgazdasági igazgatási szervtől.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az agrárium és az agrárvállalkozások kulcsfontosságú szerepet játszanak a társadalmunkban és a gazdaságunkban, az élelmiszer-termelés, a vidéki közösségek életének fenntartása terén nyújtott hozzájárulásuk nélkülözhetetlen. Az adminisztratív terhek enyhítése nemcsak egyszerű lépés, hanem az agrárium fenntarthatóságát és versenyképességét támogató intézkedés is egyben. Gazdálkodóként szívügyem a magyar gazdák és a magyar agrárium sorsa.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvénymódosítási javaslatot, hogy elősegítsük az agrárium fejlődését, virágzását, melynek hosszú távon mindannyian haszonélvezői lehetünk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage