BENCZE JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Jó szokásunk szerint ezt a törvényjavaslatot átbeszélgettük a gazdákkal a vidéket járva, elküldtem az anyagot több helyre, mindannyian üdvözlik a bürokrácia csökkentését, azt jelezték, hogy ez egy nagyon jó dolog, és erre több fronton is szükség lenne. Külön örülnek annak, hogy az értelmetlen dolgok kikerültek a törvényekből, amelyek a múltat jelölik, és jövőbe mutató innováció van, például a telefaxra nem lesz szükségünk. Ezek jók.

Az erdőgazdálkodók, amit az előttem szóló elmondott, kimondottan könnyítésnek veszik a különféle úgymond védőkerítéseknek a könnyített bevezetését. De jeleztek felém egy másik problémát is. Tehát a törvényjavaslatot tudjuk támogatni, csak szeretnénk, hogy több helyen történjen egyszerűsítés, és ők is szeretnék, a szakma is.

Van egy nagyon-nagyon fontos dolog, ami a földtörvényt fogja érinteni, a történelmünkből következően ez még a második világháború előtt kezdődött. Ez a nadrágszíj- és miniparcellák létrejötte, amikor egy családban a vagyon szétosztódott. Ez érvényes a zártkertekre és érvényes az úgynevezett zártkertközeli területekre, amelyek a legtöbbször a település határában vannak.

Amikor megtörtént a rendszerváltás, és megszűnt úgymond a téeszvilág, megtörtént az, amit mi úgy nevezünk, hogy kényszerkiosztás, amikor a téeszrészjegyek arányában jórészt vagy meglévő földterületeket meglévő helyrajzi számmal, vagy többet daraboltak többfelé, hogy ez létrejöjjön, és létrejött egy olyan egészségtelen birtokszerkezet a települések határában, ami a XXI. századra gátja lett a gazdálkodás egy részének.

Hogy jobban megértsék a gyakorlatban, hogy mire gondolok: 300 négyzetméteres vagy 80 négyzetméteres kis parcellák, amiket valaki valamikor szétméretett, 200 négyzetméteresek, a legnagyobbak talán 1000-1500 négyzetméteresek, jellemzően Zala, Tolna, Somogy, Baranya, de talán az ország más részein is. Innét jöttek be nekem információk, hogy mi történik ilyenkor, amikor valaki, főleg egy fiatal gazdálkodni kezd. Itt kérik a kormányt, itt kérik a minisztériumot, hogy segítsenek rajtuk, mert ezeket a parcellákat iszonyatosan nehéz összevonni, újraegyesíteni, nevezzük úgy, hogy egy értékelhető, termelőképes birtokméret jöjjön létre, hiszen ugyanannyiszor kell tulajdoni lapot kérni, és a térképészeti munka nem ingyen van.

Beszéltünk földhivatali szakemberrel, beszéltünk térképésszel, istenigazából az egymás mellett lévő, egy tulajdonos nevén lévő helyrajzi számokat egyszerűsített eljárással is össze lehetne vonni, ami nagyon nagy könnyebbség lenne a gazdálkodók részére. Nem kellene 10-20 tulajdoni lapot kikérni, nem kéne 10-20 térképészeti, földmérési munkát kifizetni, amikor digitálisan, egy kattintással eltüntetik a határvonalakat, és összevonják egy parcellává. Természetesen tudjuk, hogy itt megfelelő művelési ágaknak kell lenni, azok szétosztásának, de lehetne rajta egyszerűsíteni.

Úgyhogy ezt a javaslatot támogatandónak tartjuk, és annyit kérünk még, hogy a jövőben foglalkozzunk ezzel mindenképp, hiszen nagyon-nagyon sok kisgazdálkodó és jövőbeni fiatal gazdálkodó helyzetén tudnánk segíteni, mivel ők jellemzően ezeket a kis parcellákat tudnák és tudják megvenni, ugyanis, mondjuk ki nyíltan, a nagy földterületek már foglaltak. Köszönöm. (Taps a Jobbik és a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage