NAGY CSABA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A napirenden lévő T/5882. számú büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a büntető törvénykönyvről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló törvény, a büntetések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény, a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és a rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról szóló törvény módosítását tartalmazza.

A javaslat a büntetőjogi törvényekkel összefüggésben a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásokról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvényt, a külföldre utazásról szóló törvényt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényt, az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvényt, az állami vagyonról szóló törvényt, az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény módosítását tartalmazza.

A büntetőjogi törvények legutóbbi módosítása óta eltelt időben számos jogalkotási igény merült fel, ami a jelen módosítást időszerűvé tette. Az általános indoklásban olvashatjuk, hogy az uniós és a nemzetközi kötelezettségek, az Alkotmánybíróság határozatai, illetve a jogalkalmazó szervek visszajelzései időről időre szükségessé teszik, hogy a büntetőjogi tárgyú törvényeket felülvizsgálja a jogalkotó. Felsorolásszerűen kitérnék egy-két olyan jogszabályhelyre, amit a törvénymódosítás tartalmaz.

A törvénymódosítás foglalkozik a gyógyszerhamisítás kérdésével, a kiutasítás végrehajtása feltételes szabadságra bocsátás esetén tényállással; az internettől eltiltással azért, hogy az internettel kapcsolatos bűnelkövetés esetén az elkövetett cselekménnyel összefüggésben korlátozható legyen az internethasználat; a kegyelmi jogkörök gyakorlásával; a büntetőeljárásról szóló törvény kapcsán a törvényes képviselő kizárásának esetével; az ügyész, a nyomozó hatóság és a védő jelenlétének telekommunikációs eszköz útján történő biztosításának megteremtésével. A javaslat a gyakorlati visszajelzések alapján ösztönözni kívánja a hatóságok, különösen az ügyész jelenlétének telekommunikációs eszköz útján történő biztosítását.

Foglalkozik az át nem vett bűnjelek sorsának rendezésével; a nyelvhasználat biztosításával a büntetőeljárások speciális eseteiben; a büntetővégzés meghozatalának feltételeivel annak érdekében, hogy a büntetővégzés szélesebb körben legyen alkalmazható; az eljárás közvetítői eljárás céljából történő felfüggesztésének, megtagadásának kérdéskörével; ugyanazon bűncselekmény esetén több jogosult fellebbezésének kérdéskörével; a pótmagánvádló-vádindítvány megalapozottságának vizsgálatával; a vagyonvisszaszerzési eljárás rugalmasabbá tételével; a virtuális fizetőeszközök közvetlen lehívásának zár alá vételével; a felülbírálat kizárása ideiglenes zár alá vétel esetén esetekkel; a vádhoz kötöttség megsértése a vádon túli terjeszkedés jogkövetkezményével; az írásbeli jegyzőkönyv utólagos elkészítése a bírósági eljárásban tényállással, amely lehetővé teszi bizonyos esetekben a bírósági tisztségviselők tehermentesítését, az egyenletesebb feladatmegosztást a tárgyalások napolása és a szakértők kötelező meghallgatásának mellőzése tárgyaláson esettel; az elsőfokú bírósági összetétel vonatkozásában a gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmények miatti eljárásokkal. A kártalanítás koherenciazavarait kezeli a törvényjavaslat. Az előállítás bűnügyi költségeivel kapcsolatos felhatalmazó rendelkezésekről is szól; pontosítja az elfogatóparancs alapján történő előállítás költségeinek szabályozására vonatkozó felhatalmazó rendelkezéseket.

A bűnügyi nyilvántartás határideje közérdekű munka, pénzbüntetés, próbára bocsátás esetén: a módosítás a bűnügyi nyilvántartás rendszeréről szóló törvény hároméves nyilvántartási határidejét a büntető törvénykönyv elévülési határidejével összhangba hozza; az elkobzott és a vagyonelkobzás alá eső gépjárművek rendészeti célokra való felhatalmazását is tudja majd biztosítani a törvénymódosítás.

A bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyes adatok vonatkozásában a NAV működteti a központi bűnjelnyilvántartó rendszert; korlátozott mértékben, de személyes adatokat is tartalmazhat majd ez a rendszer.

A szabadságvesztés végrehajtása során bevezetendő új kategória- és kreditrendszer törvényi szabályainak kiegészítése vonatkozásában a kodifikációs célok elérése érdekében a korábban tervezett 2024. január 1-jéhez képest 2024. március 1-jén lép hatályba az új rendelkezés.

Tisztelt Ház! Az elhangzottakra tekintettel a Fidesz képviselőcsoportja támogatja a dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr által benyújtott T/5882. számú büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage