DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Véletlenül se vegyék nagyképűségnek, arcoskodásnak vagy dicsekvésnek, de azért mégiscsak summa cum laude végeztem a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ahova egyébként  tudomásom szerint  Répássy Róbert is járt, csak néhány évvel korábban fejezte be a tanulmányait. Meg egyébként is vagyok olyan szellemi képességek birtokában, illetőleg jogi végzettség nélkül is van olyan természetes jogérzékem, hogy felfogjam, hogy nem a Fidesz-KDNP-frakciónak kell egyedi büntetőügyekben ítéletet hozni, nyomozni, vádat emelni vagy a büntetőeljárásban egyáltalán részt venni. Nem erről volt szó.

Azt is tudni vélem, hogy annak idején, amikor a hajdan szebb napokat látott LMP sok kérdésben egészen korrektül nyilatkozó egykori frakcióvezetője  Schiffer Andrásra gondolok  próbált lépéseket tenni Gyurcsány Ferencnek nemcsak a politikai, hanem a jogi felelősségre vonása érdekében, akkor az amerikai nagykövetségről kapott jelzéseket, hogy nem biztos, hogy ez a helyes politikai testtartás, amit ő felvett, és nem biztos, hogy ez az érvényesülés és a politikai karrier felé vezető leghelyesebb és legegyenesebb út. Na, ennyire szuverén meg ennyire független Magyarország.

Nem azt vártuk önöktől, hogy önök nyomozzanak, önök emeljenek vádat, önök hozzanak ítéletet, de nyilvánvalóan a törvényes keretek között azért annak legalább az informális lehetőségei meglettek volna, hogy egy független, objektív nyomozásnak megteremtsék a feltételeit. Hogy nem lehetett a posztkommunista mocskot kitakarítani sok esetben a rendvédelemből és az igazságszolgáltatásból, és nem lehetett egy valóban független  nem tudom, valaha lesze ilyen  igazságszolgáltatás kereteit megteremteni, az már persze egy egyéb kérdés.

De azért az is rendkívül irritatív és rendkívül sérti a magyar emberek igazságérzetét, hogy semmilyen bűncselekményért semmilyen ítéletet nem kaptak az akkori felelősök. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mint ahogy az is sérti a magyar emberek igazságérzetét, hogy az önök soraiban rengeteg korrupciós bűncselekményt, akár miniszteri szinteken is simán meg lehet úszni. Tehát akkor így kerek a mondat. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage