LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Hallgatva önöket, nagyon más irányt vett ez a vita. Valaki le akarja venni a felelősséget Budaházyról, valaki pedig Gyurcsányra akarja kenni; szóval érdekes.

A törvényjavaslat egyetlen rendelkezéséről szeretnék beszélni. A javaslat 11. §-a szerint a Btk. 62. §-a az alábbi bekezdéssel egészült ki: „A szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el.” A törvényjavaslat arra hivatkozik, hogy a jelenlegi szabályozás nem rendezi azt a helyzetet, ha a kegyelmi jogkör gyakorlója a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre felfüggeszti, de a kiszabott közügyektől eltiltás elengedéséről nem rendelkezik.

A javaslat időzítése mindenképp figyelemre méltó. Novák Katalin ugyanis 2023. április 27-én végrehajtási kegyelemben részesítette a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgyöt, és ez a tény. Az elnöki kegyelem értelmében a még megmaradt kétéves büntetésének végrehajtását öt évre felfüggesztették, ugyanakkor az államfői kegyelem nem mentesítette a bíróság által kiszabott ötéves közügyektől eltiltás alól.

Külön érdekesség, hogy Budaházy György a kegyelemben való részesítés után így nyilatkozott  idézet következik -: „A közügyektől való eltiltás, ugye, rajtunk maradt, ez azt jelenti, hogy nem lehet engem választani. Meglátjuk, ez a dolog hogy fog alakulni, tudunke ez ügyben valamit tenni.” Nyugtasson meg minket, hogy a nevezett rendelkezést kizárólag a törvény hatálybalépését követően hozott kegyelmi döntések tekintetében kell alkalmazni, és a terrorizmus miatt elítélt Budaházy György tekintetében kiszabott közügyektől eltiltásra ez nem alkalmazandó.

Várom egyenes, nyílt, tiszta, őszinte válaszát. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage