DÓCS DÁVID, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Valóban, mi is úgy gondoljuk, hogy a környezetvédelem napjaink egyik legfontosabb témája, éppen ezért mi is támogatni tudjuk ezt a törvényjavaslatot, ámbátor szükséges megjegyezni, hogy ezek rendkívüli terheket jelentenek például azoknak a magyar vállalkozóknak, akiket az elmúlt évek így is sújtottak, hiszen láthattuk, hogy minden évnek volt valamilyen negatív kihatása számukra. Mi mégis azt mondjuk, hogy természetesen támogatni tudjuk azt a környezetvédelmi szempontból nagyon jelentős európai uniós környezetvédelmi célkitűzést is és annak az elérését is, amely a környezetkímélőbb átállásra ösztönzi a vállalkozásokat, és kevésbé terheli meg a környezetünket. Azt gondoljuk, ez a fenntarthatóságnak az egyik alapkövetelménye, ami a XXI. században talán a minimum kell hogy legyen.

A „szennyező fizet” elvét követve a zöldadóknak hatásukat tekintve magasabb mértékűeknek kell lenniük, ezzel is egyet lehet érteni, hiszen valakinek meg kell fizetnie ezt a pluszkiadást; legyenek azok, akik a legtöbbet fogyasztják természetesen, és a legtöbbet állítják elő. A cél e körben az ingyenes szennyezés felszámolása, hiszen azt láthatjuk, hogy a XXI. századra eljutottunk odáig, hogy a Föld nagy része gyakorlatilag a csomagoló anyagok és az egyszer használatos műanyag termékek szennyezése alatt áll, és láthatjuk, hogy a tengereink, az óceánjaink, de gyakorlatilag most már érintetlen területek is a műanyagszennyezés áldozatává kezdenek válni. Ezt mindenképpen fel kell számolni, ezért ez egy jó irány, amit támogatni lehet.

Viszont ebben a karbonvám-összefüggésben azért azt is fontos elmondani, hogy a szén-dioxid-kibocsátás önmaga nem elég, önmagában ennek a mérséklése nem elég, hiszen itt a fő trend talán az, hogy majd valamilyen vámmal, adóval sújtsák a kibocsátókat. Mi viszont azt mondjuk, hogy ezt akár ellensúlyozni is lehessen egy vállalat részéről, és ne kelljen ehhez, mondjuk, a Száhel-övezetbe elmenni erdőt telepíteni, hanem akár a kibocsátás országában is lehessen ezt mérsékelni akár, mondjuk, egy erdőtelepítési programmal egybekötve. Éppen ezért mi azt gondoljuk, hogy ennek a karbonvámnak a kivetése nem feltétlenül szükséges, hiszen elsősorban a semlegesítés lenne a cél, nem pedig az, hogy vám formájában beszedjünk egy újabb adót. Ez elsősorban az uniós importőröket érintheti ugyanis, hiszen ezek a költségek meg fognak jelenni az importtermékek árába beágyazódva, és ezek révén a kibocsátáshoz kapcsolódó új adminisztratív terhek is, hiszen a pénzügyi kiigazítások miatt az import is drágulni fog. Ez természetesen minden gazdasági szereplőre kihatással lesz.

A Mi Hazánk Mozgalom úgy gondolja, hogy a környezetvédelmi szempontokat nagyon fontos betartani, és talán sokkal fontosabb is lehetne, hiszen Magyarországnak nincsen környezetvédelmi minisztériuma sem, ami mondjuk, nagy fokban tudná segíteni ennek hatékonyságát. Mi viszont Európa egyetlen nemzeti radikális zöldpártjaként úgy gondoljuk, hogy a környezetvédelem talán a legfontosabb kell legyen számunkra, és nagyon fontos hatékony válaszokat adnunk és konkrét lépéseket tennünk az éghajlatváltozás kihívásainak a megelőzésére és azok csökkentésére, mivel az egész világon, ahogy említettem, most már egyre elviselhetetlenebb mértéket ölt a környezetszennyezés.

Azt valljuk, hogy aki szereti a hazáját, az magától értetődően egy felelősségteljes és környezetvédő életmódot folytat  ezt kell a politikának, a közéletnek is valahogy elsajátítania. Nem lehet az egyén felelősségére bízni ezt a döntést, hanem ezért van a politika, ezt társadalmilag minél szélesebb körben kell kiterjeszteni, és az embereket egy felelősségtudatos szemlélet felé kell terelni.

Azt gondoljuk, a műanyagszennyezés visszaszorítása minden területen, így az egyszer használatos termékek csökkentésénél is egy nagyon fontos kérdés, illetve az újrahasznosítható anyagoknak az előtérbe helyezését is nagymértékben elő kell segíteni, hiszen magának a problémának a gyökeréig kell lehatolni, és ott kell rá megoldást találni. Éppen ezért a környezetbarát csomagoló anyagok bevezetése és az ösztönző felhívások a takarékos vásárlásra azok a módszerek, amelyek a leginkább tudják segíteni környezetünk megóvását. A gyenge minőségű, rövid élettartamú műszaki árukat és cikkeket is ideje lenne kiszorítani a piacról  kár, hogy a jelenlegi fogyasztói társadalom épp ennek az ellenkezőjéről szól.

A környezet védelmének kiemelt fontosságát, a környezettudatos szemlélet kialakítását, azt gondoljuk, már gyermekkorban nagyon fontos elsajátíttatni. Itt talán az oktatást is össze lehetne kötni ezzel a nagyon fontos és fajsúlyos témával, hiszen már a legkisebbeknél, az óvodában is át lehetne adni azt a fajta tudást és azt a fajta szemléletet, amely majd később, aktív korukban az embereket környezettudatossá fogja tenni, hiszen láthatjuk, hogy a Föld népességének a számlálója gyakorlatilag megállíthatatlanul pörög  (Dudás Róbert tüsszent.) kedves egészségére képviselőtársamnak! , ami azt jelenti, hogy most már több mint nyolcmilliárdan vagyunk a Földön; igaz is, egyébként nem én rendeltem meg ezt a tüsszentést itt magam mellett; ez tehát azt jelenti, hogy napról napra nő az emberiség ökológiai lábnyoma. Éppen ezért a növekvő lélekszámhoz fontos azt párosítani, hogy egy környezettudatosabb szemlélet próbáljon meg gyakorlatilag gyökeret verni a világon, hiszen ez mindannyiunk érdeke.

Azt gondolom, hogy amellett, hogy a jelenlegi törvényjavaslatot támogatjuk, szükséges megjegyezni, hogy mindenképpen olyan formában kell bevezetni, hogy az további terhet ne igazán jelentsen a hazai vállalkozókra, hiszen láthatjuk, hogy ők sajnos az előző években is megsínylették a nehéz gazdasági helyzetet. Éppen ezért megkérjük a kormányt, hogy ez majd úgy legyen bevezetve és úgy legyen kidolgozva, hogy rájuk és a társadalom nagy részére további terheket ne rójanak vele. Köszönöm szépen a szót. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage