STEINER ATTILA energiaügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az ukrajnai háború és Brüsszel elhibázott szankciói miatt kialakult helyzetben egész Európában felértékelődött az energiabiztonság kérdése, ráadásul egy olyan időszakban, amikor még Brüsszel azt is akarná, hogy töröljük el a rezsivédelmet.

A Bizottság azt írja a hazánknak szóló állásfoglalásban, hogy az energiatámogatási intézkedéseket fokozatosan meg kell szüntetni, vagyis pontosan azt a rezsitámogatást szeretnék, hogy eltöröljük, amelynek köszönhetően Európában ma Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és villamos energia ára.

Ebben a feszült helyzetben a kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy szavatoljuk Magyarország energiabiztonságát. Folytatjuk a diverzifikációt és az importfüggőség csökkentését hazánk energiaszuverenitásának megteremtése érdekében, és egyre jelentősebb szerepet szánunk az idehaza megtermelhető megújuló energiák részére is. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások biztonságos növeléséhez és a rezsivédelem megőrzéséhez hazánknak pedig szüksége van a nukleáris energiára is, így a kormány elkötelezett a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása, illetve a Paks II. üzembe állítása mellett is.

Ez a mai javaslatunk egy nagyon átfogó javaslat, amely az atomenergiáról szóló törvényt, az energiahatékonyságról szóló törvényt, a villamos energiáról szóló törvényt, a gázszolgáltatásokról szóló szabályozást, a bányászati törvényt, illetve a távhőtörvényt is módosítja. Szeretném kiemelni, hogy mindezeknek az a célja, hogy ténylegesen Magyarország energiaszuverenitását még hatékonyabb módon tudjuk támogatni.

Az atomenergiáról szóló törvény módosításának az a célja, hogy megteremtsük azokat a törvényi szintű rendelkezéseket, amelyek az Országos Atomenergia Hivatal rendeletének felülvizsgálatához és elfogadásához szükségesek. Nagyon fontos leszögezni, hogy a törvénymódosítás változatlanul magas szinten garantálja a nukleáris biztonságot, és elősegíti a hatósági felügyelet hatékonyságának növelését. A hatósági felügyelet során szisztematikusan érvényesíti a javaslat a fokozatos megközelítés elvét, optimalizálja a rendszerelemszintű engedélyezést és megerősíti a létesítményi szintű engedélyezést. A tervezett szabályozás abszolút igazodik a nemzetközi követelményrendszerhez, illetve figyelembe veszi az európai nukleáris hatóságok gyakorlatát is, a mindennapi tapasztalatait.

Az energiahatékonyságról szóló törvény jelenlegi módosítása a Magyarország számára előírt energiamegtakarítási célok teljesítése érdekében szükséges. A módosítások egyrészt a kormány által indított szakpolitikák energiamegtakarítási eredményeinek nyomon követéséhez szükségesek, másrészt pedig ezen szakpolitikák végrehajtását megkönnyítő intézkedésekre tesznek javaslatot, illetve specifikusan az energiamegtakarítási kötelezettségi rendszer eredményeinek az elérését támogatják.

A villamos energiáról szóló törvény kisebb terjedelmű módosításai azt a célt szolgálják, hogy a villamosenergia-piac gyakorlati működése során szerzett hatósági és iparági tapasztalatok alapján korrigáljuk, kiegészítsük és pontosítsuk a hatályos rendelkezéseket. Erre azért is van szükség, mert nagyon megváltozott a hazai villamosenergia-rendszernek a karakterisztikája, ugyanis a Mavir legfrissebb adatai alapján a teljes hazai naperőművi kapacitás októberben már meghaladta az 5400 megawattot. Összehasonlításképpen: Magyarország legnagyobb erőműve, a Paksi Atomerőmű kapacitása 2 ezer megawatt. Az 50 kilowatt alatti rendszerekből, az úgynevezett lakossági méretű rendszerekből is 2030-ra vártunk 200 ezres darabszámot, és már most 236 ezer ilyen létesítmény üzemel a háztartásoknál. A legutóbbi népszámlálási adatok is azt mutatják, hogy a 2010 után épült legalább száz négyzetméteres ingatlanoknak már körülbelül a negyedén van napelem. Az itteni javaslat a termelői egységek hálózati csatlakozását segíti, illetve illeszkedik a kormány megújulók terén kitűzött céljaihoz is.

Az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája is. A fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek hatékonyabb vészhelyzetkezelést tesznek lehetővé, és az energiabiztonság fenntartásának alapvető feltétele a rendszer-üzemeltető működőképességének a fenntartása. Ehhez szeretnénk mi is alkalmazkodni és az ehhez szükséges jogszabályi rendelkezéseket megteremteni. A javaslat alapján a földgázszabályozás területe pedig kiegészül a megújuló energiaforrásokból előállított energiára is, így a megújuló gázokra, a megújulóhőenergia-közösségekre és a hidrogéngáz felhasználására, és emellett pedig a villamosenergia-termelés területén már alkalmazott úgynevezett származási garancia jogintézményét is bevezetnénk ezen a területen annak érdekében, hogy a dekarbonizációs céljainkat minél szélesebb körben tudjuk teljesíteni.

A bányászatról szóló törvény módosításának célja a bányászati tevékenység elősegítése, illetve a bányafelügyeleti tevékenység megerősítése a jogalkalmazás során felmerült jogalkotási igények kezelésével, illetve a módosítás emellett kedvezőbbé teszi a geotermikus energia hasznosítását mind a kutatás, mind a kitermelés egyértelműsítése vonatkozásában.

A vízgazdálkodásról szóló törvény módosításának az a célja, hogy megteremtsük azt a jogszabályi környezetet, hogy az eddig létesült, azonban jelenleg üzemen kívüli termálvízkutak is bevonhatóvá váljanak a geotermikus energia kutatásába, illetve hasznosításába.

Végezetül pedig a távhőszolgáltatásról szóló törvény módosítása pedig elsősorban a hatósági joggyakorlás tapasztalatait építi be a joggyakorlatba. Az elmúlt években az engedély-visszavonások körében szerzett tapasztalatok megkívánják a hatósági eljárás szigorúbb és egyértelműbb szabályozását, valamint a rosszhiszemű joggyakorlással szembeni megfelelő beavatkozási lehetőségek megteremtését.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A kormány a háborús helyzetben is mindent megtesz a magyar családok védelme érdekében, és elutasítunk minden olyan javaslatot, amely veszélyezteti a több mint tíz éve biztosított magyar rezsivédelem eredményeit. A tervezett törvénymódosítások is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország energiafüggetlenségét erősíteni tudjuk, az energiahatékonyságot hazánkban növeljük, és a zöldenergia és azon belül pedig a napelemes villamosenergia-termelés bővülését tudjuk ösztönözni. Úgyhogy mindezek tükrében kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage