DR. RAISZ ANIKÓ energiaügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A jövő építése közös feladatunk, ezért a kormány olyan gazdaságpolitikai intézkedéseken dolgozik, amelyek elősegítik a körforgásos gazdaság kialakítását, a gazdálkodási tevékenységek és a környezet védelmének összekapcsolását.

Ennek érdekében 2023. július 1-jétől új korszak vette kezdetét a hulladékgazdálkodásban. Az új koncessziós modell a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása és az uniós célértékek határidőre történő teljesítése mellett egységesen magas színvonalon hivatott biztosítani a szolgáltatást valamennyi magyarországi településen.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység végzése során az átállás kapcsán a korábbi közszolgáltatáshoz kapcsolódóan fennakadás nem volt, 2023. december 31-éig a szolgáltatás változatlan műszaki tartalommal történik. A kormány az átalakulás során a folyamatokat figyelemmel kíséri, és ahol indokolt, a szükséges módosításokra a javaslatot megteszi.

Ahogy azt a korábbiakban is rögzítettük: a hulladékgazdálkodási ágazat új, július 1-jétől bevezetett koncessziós modelljének az a fő célja, hogy biztosítsa a hulladékgazdálkodás területén az ellátás folyamatosságát, a körforgásos gazdaságra való átállás gördülékenységének garantálását, valamint az Európai Unió által előírt hulladékgazdálkodási célok elérését és az ezek konkrét megvalósítását szolgáló szabályok érvényre juttatását. Mindezt úgy kell megtennünk, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozásáról szóló uniós irányelvekben előírt célértékek maradéktalan teljesítése közben a több mint tíz éve minden nehézség ellenére fenntartott rezsicsökkentés eredményeit meg tudjuk őrizni.

Az önök előtt lévő törvényjavaslat a hulladékgazdálkodás koncessziós rendszerének kezdeti tapasztalatai alapján született pontosító jellegű javaslatokat tartalmazza, amelyek a korábban elfogadott csomagnak egy kis terjedelmű módosítását jelentik.

A törvényjavaslat első része, a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosítása a NAV által jelzett ellenőrzési jogkörükkel kapcsolatos probléma feloldását szolgálja a vonatkozó átmeneti rendelkezés szövegezésének minimális módosításával.

A beterjesztett javaslat második része a hulladékról szóló 2012. évi törvény tervezett módosítása, amelynek főbb tartalmi elemei a következők. Az építési-bontási hulladék fogalmának pontosítása az Európai Unió hulladék-keretirányelvével teljes összhangban történik meg annak érdekében, hogy az átalakítások, felújítások hulladéka is a fogalom hatálya alá tartozzon, és ezáltal a fogalommeghatározás jobban igazodjon az építési jog fogalmaihoz. Egyértelműsítjük az önkormányzatok közfeladat-ellátásban történő részvételét. A koncessziós körbe tartozó hulladék átadására vonatkozó szabályok módosítása, a racionális szempontokat figyelembe véve, az eddigi kezelő létesítménybe történő saját beszállítás gyakorlatának további folytatását teszi lehetővé. A hulladék a törvény erejénél fogva kerül a koncessziós társaság tulajdonába, így azzal jellemzően nem kereskedik, hanem értékesíti azt. Külföldi eredetű, de a hazai jogszabályok alapján koncessziós körbe tartozó hulladék esetében fordulhat elő, hogy az azzal való tevékenység kereskedelemnek minősül. Erre tekintettel módosul a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási és a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység fogalmak meghatározása. A koncessziós társaságot érintő eljárási szabályok kismértékben módosulnak, egyértelműsítésre kerül, hogy a gördülő fejlesztési rendszerterv felülvizsgált változatát az adott évben január 15. napjáig lehet benyújtani, továbbá az eljárási határidő 45 napról 60 napra történő hosszabbítására is szükség van, mivel a műszaki képviselő feladatát már nem a minisztérium látja el, hanem külső szervezet. Emellett a gördülő fejlesztési rendszerterv elutasításának eseteit is bővíteni szükséges.

A pénzügyi biztosíték. A céltartalék képzésére kötelezettek köréről, a pénzügyi biztosíték, a céltartalék formájáról és mértékéről, felhasználásának feltételeiről, elszámolásának és nyilvántartásának szabályairól, valamint a környezetvédelmi biztosítás részletes szabályairól szóló 271/2023. kormányrendelet kihirdetésével részleteiben is szabályozottá vált a hulladékgazdálkodás területén a pénzügyi garanciák rendszere. Ennek akadálytalan működtetéséhez szükséges a Ht. több ponton történő módosítása, amelynek révén a pénzügyi garancia képzésére kötelezettek aránytalan terhei mérséklésre kerülnek, továbbá a részletszabályok minél alaposabb kidolgozása érdekében szükséges a törvényi felhatalmazó rendelkezés kiegészítése is.

A kiemelt hulladékjogi szabályszegők nyilvántartásában kizárólag a gazdálkodó szervezetek adatai lesznek nyilvánosan hozzáférhetőek a jövőben. A méltányossági jogkörben az illegálisan elhagyott hulladék felszámolásának költségei tekintetében eljáró hulladékgazdálkodási hatóságok jogalkalmazásának megkönnyítése is szükséges.

A törvényjavaslat lehetővé teszi a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az NHKV további feladatkijelölését. Az állami és önkormányzati tulajdonú területeken elhagyott hulladék felszámolása során a módosítás a belső koherenciát teremti meg a hulladék átadására vonatkozó rendelkezésekkel.

A törvényjavaslat biztosítja azt is, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a hulladékhasznosítóktól adatokat kérjen be a megalapozott kompenzációszámítás érdekében. A módosítás tartalmaz egy úgynevezett iskolai papírgyűjtésért fizetendő ösztönző szükségességét hangsúlyozó rendelkezést is. Valamint végezetül elmondhatjuk, hogy a javaslat a Ht. és a közbeszerzési előírások kapcsolatát is törvényi szinten rendezi.

Tisztelt Országgyűlés! Mint említettem, a kormány célja, hogy minél jobban elősegítsük a körforgásos gazdaság kialakítását, a gazdálkodási tevékenységek és a környezet védelmének az összekapcsolását. Meggyőződésem, hogy ez a törvényjavaslat ebből a szempontból is előremutató változtatásokat tartalmaz. Kérem, hogy az elmondottak szellemében támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage