DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A víz maga az élet, ezt sok politikus gyakran elmondja, de nagyon kevesen gondolják komolyan, és nagyon kevesen cselekszenek így.

Ugye, most a magyar emberek ivóvízellátásáról beszélünk, a vízbázisok védelméről, a vízkincsünk megóvásáról. Ez a legfontosabb feladat, és egyébként egyben a legsúlyosabb kihívás, a legsúlyosabb rendszerprobléma ma Magyarországon. Ki kell mondanunk, hogy veszélyben van ma Magyarországon az ivóvízellátás biztonsága, ki kell mondanunk azt, hogy válságban van a víziközműveknek a rendszere, és azt is, hogy a vízbázisaink jelentős része veszélyeztetett. Én azt gondolom, hogy amikor ilyen súlyos állításokat teszünk, és ilyen súlyos problémáról beszélünk, akkor kötelessége mindannyiunknak, hogy a valóságról beszéljünk, és amennyire lehetséges, száműzzük a pártpolitikai hovatartozást.

Engedjék meg, hogy a felszólalásomat azzal kezdjem, tekintetbe véve, hogy milyen stratégiai jelentőségű ágazatról, ágazatokról beszélünk, hogy tisztelettel megköszönjem a munkáját mindenkinek, aki a víziközmű-ágazaton belül dolgozik, és mindenkinek, aki a vízügyi rendszeren belül dolgozik, minden munkavállalónak, minden szakembernek. Én azt gondolom, hogy mindannyian tudjuk, hogy az ő áldozatos munkájuknak köszönhetően jut el az egészséges ivóvíz sok-sok emberhez, és az ő munkájuknak köszönhető, hogy egyáltalán még meg tudjuk védeni részben, részlegesen a vízbázisokat.

Különösen fontos kimondani ezt olyan helyzetben, amikor tudjuk, hogy megalázóan alacsony bérekért dolgoznak az ágazat munkavállalói és akkor is, amikor olyan döntések születnek, mint például Debrecenben, hogy kirúgták a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnak a vezetőjét csak azért, mert a munkáját végezte, és azért, mert leírt egy szakhatósági állásfoglalást, amiben felhívta a kockázatokra a figyelmet a Debrecenbe tervezett hatalmas ipari beruházás ügyében.

Nos, tehát én a valóságról szeretnék beszélni, nem lesz túl szívderítő az, amit fogok mondani, de én azt gondolom, hogy fontos, hogy ezt a kérdést a helyén kezeljük. Szeretnék reagálni a KDNP-frakció vezérszónokára, bár nincs itt képviselő úr…  bocsánat, itt van képviselő úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage