NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szabadi képviselő úr, hadd reagáljak egypár mondatban az előző meg a mostani felszólalására is! Ha egy magát nemzeti radikálisnak hívó párt képviselője nem tud különbséget tenni politikailag a külföldről érkező politikai támogatás meg a belföldről érkező politikai támogatás között, akkor óriási a probléma, tisztelt képviselő úr. Tehát ne mondja azt, hogy az ugyanaz! Hát, külföldről valakik befolyásolni akarták a dollárbaloldalon keresztül Magyarország politikáját. Külföldről!

Az, hogy belföldről önöknek is vannak támogatói, például a pártnak, alapítványnak is lehet támogatója, egy iskolát támogató alapítványnak, egy egyházi alapítványnak és így tovább, ne mondja, hogy ez a két dolog ugyanaz, hogy külföldről politikai aktorok pártokat finanszíroznak 4 milliárd forinttal azért, hogy befolyásolják a magyar választásokat, meg az, hogy egyébként belföldről akár üzletemberek, akár egyszerű magánszemélyek adományokat adnak. Szerintem ez a kettő olyan messze van egymástól, mint az ég és a föld, tisztelt képviselő úr, de remélem, ezt nemzeti képviselőként talán megérti, hogy erre egészen más a probléma.

Megértettük azt, hogy azért nincsen Magyarországon médiaszabadság, mert a Mi Hazánknak csak négyszázvalahány plakátja volt. Na, ez volt az előző felszólalásában a lényeg, illetve hogy a kormány lepaktált a Facebookkal, tisztelt képviselő úr. Ilyen nincsen! Ezek az összeesküvés-elméletek, bár nyilvánvalóan abban a Mi Hazánk-os univerzumban biztosan jól hangzanak, de hát, itt a példa. Törő képviselő úrral még számos példát tudunk mondani. Egy NMHH-vitában idehozni azt, hogy Toroczkai Lászlónak hány követője van, vagy nincs, vagy milyen oldala van, szerintem ez egy kicsit a kontextuson kívüli és a mostani témánkon kívüli kérdés, tisztelt képviselő úr.

Ezzel szemben azt azért a jegyzőkönyv kedvéért hadd jegyezzem meg, hogy amikor az ellenzéki oldalról számtalan bírálat éri például a magyar médiarendszert, a közmédia működését, akkor például egy erről szóló vitán a Jobbik, a DK, a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP és az LMP még csak meg sem jelenik. Nem is küldenek vezérszónokot, nem is küldenek képviselőt, nem is veszik a fáradságot.

Innentől kezdve ebben a keretben érdemes értelmezni minden, a közmédia felé megfogalmazott, vagy az NMHH vagy a Médiatanács működésével kapcsolatban megfogalmazott kritikájukat. Pontosan ebben a keretben érdemes szerintem nézni, és ebben a keretben érdemes értelmezni, hogy arra nem veszik a fáradságot, nem tudom, a szerda esti hatos időpont nekik már túl késő ahhoz, hogy dolgozzanak, vagy nem tudom, mi lehet a háttérben, de mindenesetre nem veszik a fáradságot vagy a bátorságot, hogy idejöjjenek és hozzászóljanak ehhez a fontos vitához. A számokat Törő képviselő úr elmondta. Itt van egy létszámbővülés az NMHH-nál, ez 25 fős bővülés.

(18.10)

Ennek van egy nagyon egyszerű indoka: mert bővült az NMHH feladata. Az NMHH feladatává vált ugyanis az országos reklámkataszter vezetése is, amely létszámbővítést igényel. A feladatellátás hatékonyságának növelése érdekében végrehajtott szervezeti változások, egyes feladatok súlypontjának megerősítése, kiemelése és az ezzel összefüggő új többletfeladatok, különösen is az internetes gyermekvédelem, tisztelt képviselőtársaim, szükségessé teszik a költségvetési létszám növelését.

Az NMHH 2024-ben is folytatni akar néhány kiváló projektet, ezekről szeretnék csak egy percben beszélni. Szerintem fontos, hiszen sikeres és közérdekű programjai vannak az NMHH-nak. Ilyen az Internet Hotline jogsegélyszolgálat, már több ezer bejelentés érkezett, amióta működik, a Netre fel!-, a Digipedia-, a Bűvösvölgy-projekt, egyéb különböző gyermekvédelmi, digitális tudatosságot és médiatudatosságot erősítő programja. Ezek is benne vannak ebben a költségvetésben, tisztelt képviselőtársaim, ezekről is szól ez a költségvetés, hogy ezek a médiatudatosságot, digitális tudatosságot és digitális gyermekvédelmet erősítő programok benne maradjanak, működjenek, sőt fejlődjenek. Mi ezt indokoltnak és fontosnak tartjuk.

Összességében elmondható, hogy az NMHH és a Médiatanács ’24. évi költségvetése megalapozott és indokolt, számos rendkívül fontos programot folytat és bővít, így a KDNP-frakció támogatni fogja az előttünk lévő törvényjavaslatot. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage