CSÁRDI ANTAL, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az előttünk fekvő adócsomag terjedelmes, mégis sokkal inkább fontos az, ami hiányzik belőle, mint ami benne van.

Eleve igen furcsa, hogy a 2024. évi költségvetés elfogadásakor már volt egy adócsomag. Most ősszel, amikor egyébként minden józanul gondolkodó parlament elfogadná a saját költségvetését, mi kapunk egy újabb adócsomagot. Eközben persze a kormány kénye-kedve szerint vet ki és módosít adókat, változtat adózási szabályokat a vészhelyzeti felhatalmazásra hivatkozva; viszonylag nagy a káosz, amit nyilván az adózók szenvednek el. Ezzel a magatartással a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget teljesen, mondjuk úgy, derékon rúgja a magyar kormány.

Tartalmát nézve a törvényjavaslatban szerepel  és azt hiszem, ezzel kell kezdeni  a szerencsejátékok, beleértve a kaszinók és a lóversenyek vagy a lottó nyereményeinek adómentessége. Érthetetlen intézkedés, talán csak az magyarázhatja, hogy a kormányközeli kezekbe juttatott kaszinókat még vonzóbbá akarják tenni. Árulkodó dolog, hiszen szociológiai közhely, hogy egy társadalomban akkor nő meg  sokszor óriásira  a szerencsejátékok űzése, amikor a mobilizációs csatornák bezárulnak, amikor a felemelkedésre önerőből sem segítséggel, sem máshogy nincs esély; az elszegényedésben sokkal vonzóbbá válnak a nagy nyeremények.

A jelenlegi magyar kormány tehát ahelyett, hogy javítaná az oktatást, a közlekedést és más közszolgáltatásokat, csökkenti a szerencsejátékok adóztatását. Nyílt beismerése ez annak, hogy ennyit tud kínálni a magyar embereknek: kaszinózzatok, lottózzatok, más esélyetek úgysincs.

(10.40)

Gyakorlatilag a magyar kormány létrehozta a magyar álmot, de ez nem olyan, mint az amerikai álom, ami arról szól, hogy legyél kreatív, dolgozz sokat, és akkor kiemelkedhetsz abból a társadalmi helyzetből vagy abból a gazdasági helyzetből, amiben vagy.

A magyar álom a magyar kormány szerint, a Fidesz szerint nem szól másról, mint hogy ha nem vagy jóban a kormánypárt igen magas pozícióban ülő valamely szereplőjével, akkor neked egyetlenegy esélyed van, hogy megnyerd a lottó ötöst, vagy hogy elmenjél, és ha ügyesen fogadsz tétre, befutóra a lovin, akkor majd lesz pénz a hó végén. Tisztelt kormánypárti képviselők, azt gondolom, hogy nem ilyen álmot szeretnének a magyarok megvalósítani.

A másik említésre méltó intézkedés is egy ilyen keserédes mosolyt csal az ember arcára, a túrórudi áfájának a csökkentése, nem a mértéke miatt, hanem éppen azért, mert végtelenül jelentéktelen, mégis úgy tesznek, mintha csináltak volna valamit. Ma egy túrórudi körülbelül 250 forintba kerül. A csökkentés után, amennyiben érvényesítik ezt az áfacsökkentést a kereskedők, és egyébként jellemzően érvényesítik, mintegy 18 forinttal csökken a túrórudi ára. Kérem szépen, szeretném bejelenteni, hogy a Fidesz-KDNP-kormány elérte a sikert, hiszen 18 forinttal is csökkenhet akár a túrórudi áfája. Gratulálok!

Sajnos egyébként ezen túlmenően sok mindent nem csináltak, pedig rengeteg érv szól amellett, hogy ne csak egyetlen tejtermék áfáját csökkentsék, hanem minden alapvető élelmiszernek csökkenjen az áfája (Nacsa Lőrinc: Nem szavaztad meg!): minden alapvető élelmiszernek, a tejterméken kívül a gabonáknak, a kenyérnek, a péksüteménynek, a friss zöldségeknek, a friss gyümölcsöknek, az étolajnak vagy akár a méznek az áfája. Ez tényleg segítség lenne a magyar családoknak, még akkor is, ha a kormány fanyalgása szerint ez nem jutna el a fogyasztókhoz, mert a kereskedők lenyelnék. Dehogy nyelnék le! A tapasztalatok szerint kétharmadával hosszabb távon igenis érvényesül az áfacsökkentés. Természetesen ez függ a verseny mértékétől is, de ettől a vitától eltekintve morálisan sem igazolható, hogy a létfenntartáshoz szükséges alapvető árucikkeken világbajnok áfa van (Nacsa Lőrinc: Ez nem igaz!), gyakorlatilag a legszegényebbeken nyerészkedik a magyar kormány.

Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésén kívül mi is hiányzik még nagyon ebből az adócsomagból? Számunkra a jövőt szolgáló adóátrendezés. Az LMP megalakulásától fogva mondja, hogy az adórendszernek igazságosnak, munkabarátnak és zöldnek kell lennie, ami a munka terheinek a csökkentését, a tőke hozzájárulását növeli, és a környezetszennyezést és a káros fogyasztást is jobban sújtja.

Beszéljünk a személyi jövedelemadóról! Bár a kormány azt hiszi, hogy a magyar személyi jövedelemadózás munkabarát, valójában még nemzetközi összehasonlításban is magas a munkabér terhelése a járulékokkal együtt. Ez különösen igaz a minimálbér szintjén, ezért is javasoljuk a minimálbér szja-mentességét és az átlagbérig egy jelentős csökkentést, valamint egy felső adókulcsot a magas jövedelmekre.

A többkulcsos személyi jövedelemadót valójában igazándiból már nem kell bevezetni, hiszen a Fidesz-kormány már bevezette, csak tovább kell fejleszteni, hiszen a 25 év alattiak adóztatása és a 30 év alatti nők adóztatása már most is kétkulcsos, az átlagbérig nullaszázalékos a kulcs számukra, afelett pedig 15 százalék.

Ugyanezen jövedelmi határokat használva mi azt mondjuk, hogy mindenkinek legyen az adókulcs nulla százalék a minimálbér szintjéig, efelett az átlagbérig 12 százalék, valamint az átlagbér feletti jövedelemrészre pedig 25 százalék. Ez a rendszer az emberek túlnyomó többségének azt jelentené, hogy havonta több tízezer forint pluszjövedelmet találna a hó végi borítékban.

A társadalombiztosítási járulék másfél százalékos csökkentésével elérhető, hogy több adót csak a havi 1,2 millió forint felett keresőknek kelljen fizetni. Azt gondoljuk, hogy az átlagbér kétszeresét keresők már megtehetik azt, hogy magasabb arányban járuljanak hozzá a közös költségeinkhez. És hát, bizony az 5 milliót kereső Matolcsy György vagy akár én magam is országgyűlési képviselőként igenis megtehetném azt, hogy magasabb adókulccsal járuljak hozzá a közös költségeinkhez.

Azt gondolom, egészen egyértelmű, hogy ha a létfenntartáshoz minimálisan szükséges jövedelem adózása, illetve az alapvető élelmiszer, a létfenntartáshoz szükséges termékek adózása továbbra is ilyen magas szinten jelenik meg, akkor nem kell csodálkozni azon, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kiskereskedelmi fogyasztás mélyrepülésben van, ami viszont a gazdaságot fékezi.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nem kell panaszkodni önöknek, hogy mekkora a visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban! Ezt a visszaesést önök idézték elő. Azt gondolom, hogy ez a felelősség igenis könnyen kiolvasható az önök gazdaságpolitikájából, az önök adópolitikájából. Azt gondolom, hogy beszélnünk kell a társasági adó felső kulcsáról is, mert a társasági adó jelen állapot szerint lényegesen alacsonyabb, mint bármelyik személyi jövedelemadó, ami azt jelenti, hogy az adó mértéke a milliárdos profitot megtermelő vállalatoknak alig fele annak, amit egyébként egy magánszemély fizet adóként.

Ráadásul ha megnézzük egyébként a társasági adó részletszabályait, és megnézzük egyébként az adózási morált évekre visszamenőleg, akkor el lehet mondani, hogy a legnagyobb cégeink alig 2-3 százaléknyi társasági adót fizetnek. Döbbenetes adóparadicsomi állapotok ezek, tisztelt képviselőtársaim!

A mi javaslatunk az, hogy a társasági adó ismét legyen kétkulcsos. Egymilliárd forint éves nyereségig a jelenlegi szint a 9 százalék maradna, az egymilliárd forint feletti nyereségrészre pedig 25 százalékos kulcs vonatkozna. Ez masszív, akár ezermilliárdos pluszbevételt is jelenthetne a magyar államháztartásnak, amit úgy lehet elérni és növelni, ha eközben Magyarország részt vesz az európai és nemzetközi adóügyi együttműködésekben, és másokkal összefogva becsukatja az adóparadicsomokat erősítő globális minimumadót. Ezzel persze feladná a másokat mindig átverő, mások kínjából hasznot húzó politikáját, de ezért nem kár.

Tisztelt Képviselőtársaim! A helyzet mégiscsak az, hogy önök azt a társaságiadó-kulcsot próbálják meg egészen igazságtalan mértékben alacsonyan tartani, ahol egyébként  biztosan mindannyian tudjuk  a leadózott társasági adós nyereség kimegy az országból. Nem itthon fog további fejlesztéseket generálni, nem itthon fog hasznosulni az a nyereség, hanem az anyaországban. Eddig sokáig Németország volt a példa, de most már azt gondolom, hogy Ázsiában vannak ezek a példák.

De szintén az igazságosság jegyében szükséges csökkenteni néhány kedvezményt is és a kedvezmények mértékét. Jó példa erre a társasági adó, ahogy mondtam, hiába 9 százalék az adó mértéke jelen pillanatban, ezt a 9 százalékot ma csak a kis- és közepes vállalatok fizetik meg, hiszen a nagyvállalatok különböző adótrükkökkel, könyvelési technikákkal ezt egészen mesterségesen lenyomják, mondom, évek óta, hogyha megnézik, tudják ellenőrizni, hogy az elmúlt években a legnagyobb cégeink alig fizettek meg 2-3 százaléknyi társasági adót.

De hát, menjünk tovább, mert ha már az adózásról beszélünk, akkor meg kell szüntetni a magántőkealapok, azaz a nemzeti színűre festett offshore alapok átláthatatlan és gyanús működését is.

(10.50)

Meg kell szüntetni a tömeges korrupció egyéb eszközeit is. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban szükség van a környezethasználat magasabb szintű adóztatására. A szennyezés és erőforrás-használat, a területhasználat nem maradhat a mai szinten, ha fenntartható világot szeretnénk. Ha felelősséget érzünk a jövő generációiért, akkor igenis valamilyen módon, például a terhelés megadóztatásával, gátat kell szabnunk a jövő felélésének. Persze tudom, hogy ez ütközik az önök gazdaságpolitikájával, hiszen az akkumulátorgyárak és az azokat kiszolgáló egyéb, nevezzük őket gyáraknak, de mondjuk, hulladékkezelők szabadon, végtelen szabadságban terhelhetik, szennyezhetik a környezetünket. A megakadályozás irányába tett első lépés lehetne például, hogy megadóztathatjuk ezt a súlyos környezetterhelést.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kiegészítő gondolatot hadd fűzzek hozzá, ami kicsit túlmutat azon az adócsomagon, amely előttünk fekszik! Az adótörvény vitájában nem lehet szó nélkül elmenni a Fidesz gazdaságpolitikája mellett. Pontosan tudjuk, hogy most a nagy megmentőként aposztrofált akkumulátorgyárak kiszolgálása a prioritás a magyar gazdaságpolitika, illetve a fideszes gazdaságpolitika számára, amelyekről biztosan tudjuk, hogy alacsony képzettséget igénylő, leginkább betanított munkát tudnak kínálni a magyar társadalomnak. Minthogy ezt nem tudja kiszolgálni Magyarország, így jönnek külföldről munkavállalók, de lehet látni, hogy a magyar kormány abban gondolkodik, hogy hosszú távon ezt szeretné kiszolgálni, ennek érdekében egyébként leépítette és folyamatosan leépíti a közoktatást. Érdemes megnézni, gyakorlatilag mára kiderült, hogy a közoktatásban 1500 olyan pedagógus kapott állást  tudják, abban a közoktatásban, ahol önök szerint nincs pedagógushiány , aki diploma nélkül tanítja, neveli gyermekeinket és foglalkozik velük. Azt gondolom, ha önök is a jövőt akarnák építeni, akkor ez a helyzet nem állhatott volna elő.

Úgyhogy azt gondolom, ez az adócsomag tökéletesen leírja az önök gazdaságpolitikáját és számunkra teljesen elfogadhatatlan az a  idézőjelbe téve  magyar álom, amelyet önök Magyarországnak megálmodtak. Köszönöm szépen. (Nacsa Lőrinc: Vastaps!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage