NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Teljesen világos, hogy ami tervet a Momentum elmondott, az két dologgal járna a magyar társadalomban: bércsökkenéssel és a gazdaság elmúlt évekbeli jelentős fehéredésének a megállásával és visszafordulásával járna. A képviselő úr emlékszik arra az időszakra, amikor a Gyurcsány-kormány idején azzal hintették az embereket, hogy bár nem tudták emelni a minimálbért, de hogy adómentessé teszik (Bedő Dávid közbeszól.), nem tudták emelni a minimálbért, adómentessé tették. És mi történt? Hirtelen százezrek kerültek abba a kategóriába, mert a cégek feketén fizettek nekik, miközben minimálbérre voltak bejelentve, mert az adómentes volt. Természetesen szerintünk ez egy helytelen út. Azóta jelentős reálbér-növekedés valósult meg Magyarországon, sőt több mint háromszorosára emeltük a minimálbért  Gyurcsány Ferencéknek 23 ezer forinttal sikerült emelniük nyolc év alatt.

Z. Kárpát képviselő úrra is akartam reagálni, hiszen a családtámogatásokat is szóba hozta. Ugye, 2022-ről 2023-ra a költségvetésben a családtámogatásokra elkülönített összeg infláció felett nőtt. Szerintem ez egy jó hír, szerintem örvendetes, hogy nehéz helyzetben, háborús, inflációs és energiaválságos időszakban is összköltségben infláció felett sikerült emelni a családtámogatásokat. Nyilvánvalóan az egyes elemekről és hangsúlyokról lehet és szokott is köztünk vita lenni, ezzel nincsen gond, csak a cél és a tendencia szerintem teljesen világos: évről évre egyre többet költeni családtámogatásra pontosan azon demográfiai célok érdekében, amelyeket ön is hallott a budapesti demográfiai csúcstalálkozó keretében és tartalmában.

És azt szeretném még mondani, hogy azt a progresszív adórendszert, amit önök propagálnak baloldalról, a többkulcsos adórendszert kipróbáltuk egyszer, nem vált be. Gyurcsány Ferenc idejében 18 százalék volt az alacsonyabb kulcs és 36 százalék a magasabb, agyon voltak adóztatva a magyarok  nem vált be. Köszönjük szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage