Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az adótörvények vitája egyben értékválasztás is, és amikor a kormány csökkenti a túrórudi és hasonló termékek, illetve különböző alkoholkészítmények adótartalmát, akkor érdemes végiggondolni azt, hogy a gyermeknevelési cikkek terén mit tett. Mint említettem, itt a 27 százalékos, brutális büntetőadóztató európai rekorderáfát helybenhagyja; államtitkár úr azóta nem állt fel, helyre tenni ezt a kérdést.

De legalább ennek egy szelektív területéről, egy kis területéről beszéljünk! Ugyanis az önök javaslata pontosítja az 5 százalékos áfa alá tartozó egyes gyógyászati tápszerek, úgynevezett anyatej-helyettesítők besorolását, de lényegi változtatásról itt sincs szó. Márpedig önök is láthatták, hogy az elmúlt hónapokban a különböző tápszerek támogatása olyan módon változott, hogy ami korábban néhány száz forintért egy érintett család számára hozzáférhető volt, az azóta fölment akár a 2 ezer forint fölötti sávba. Ha a költségvetés egészét vagy akár az adótörvény egészét vizsgáljuk, akkor látható, hogy egy törpe minoritás összegről beszélünk, tehát nem is érzékelhető azon nagyságrendekhez képest, mint amit, mondjuk, egy társasági adó jelent.

A társaságiadó-fronton is van önökkel problémám bőven, hiszen amit majd két napirendi ponttal később meg fogunk tárgyalni, önök a nagy multicégek pluszadóztatásából, mondjuk, egy százmilliárdos többletet remélnek; én meg azt mondom, hogy 600-800 milliárd forint hiányzik a költségvetésből. De akármelyik összeget vesszük elő, államtitkár úr, a tápszerkérdés rendezése, amely persze nem csak önökhöz és nem csak egy minisztériumhoz tartozik, de maximum 1-2 milliárd forintot érintő, de szerintem inkább néhány száz milliós tétel; észre sem vennék önök a sorok között. De az a kérésem, hogy ha már ilyen látványpékség-szerűen, ilyen szúrópróba-szerűen előszednek egy-egy terméket, mint mondjuk, a túrórudit vagy a bort, akkor harmadsorban tegyenek már oda egyfajta gyermeknevelési cikket, vagy olyat, ami egy családos embernek a gyerekek körüli teendők menedzseléséhez hozzátartozik vagy elkerülhetetlen.

Nagyon jó szimbolikája lenne ennek, én most ehhez adtam egy tippet, és várom a megtisztelő reakcióját minderre. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage