GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Természetesen azzal a Demokratikus Koalíció is egyetért, hogy a magyar sport kiemelten fontos, a nemzeti összetartozás egyik fontos eszköze és szimbóluma, és ezért a Demokratikus Koalíció természetesen támogatja azt, hogy Magyarország sikeresen szeretne részt venni valamilyen sportrendezvényen, Európa-bajnokságon, világbajnokságon vagy bármilyen ötkarikás játékon.

Ugyanakkor arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy 2010 előtt is volt Magyarországon sportélet (Nacsa Lőrinc: Más a szint!), és Magyarországon nemcsak 2010 után rendeztek világversenyeket, hanem 2010 előtt is volt kajak-kenu világbajnokság, volt kézilabda világbajnokság, volt vívó világbajnokság, birkózó világbajnokság, jégkorong világbajnokság, atlétikai Európa-bajnokság  csak így hirtelen, amelyek eszembe jutnak , asztalitenisz Európa-bajnokság és még hosszasan sorolhatnám. (Dr. Tilki Attila közbeszól.) Ugyanakkor… Tessék? (Dr. Tilki Attila: …nem lehet tovább sorolni!  Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Örülök, hogy fideszes képviselőtársaimnak is kellemes emlékeket hoztak fel ezek a régen Magyarországon megrendezett világversenyek, minden okunk meg is van a büszkeségre.

Azt is szeretném jelezni, ha már a sport a mai témája a parlament plenáris ülésének, hogy azért egyszer majd azt a bizonyos hatalmas összeget, amit a magyar adófizetők révén a magyar kormány a magyar sportra költ, annak a hatékonyságát is vizsgálni kell. Hiszen azért az érzékelhető, hogy itt nagyon-nagyon sok pénz  alkalomadtán akár több száz milliárd forint is  hatékonytalanul ment el a magyar sportéletben.

Hogy csak Kemény Dénest idézzem, aki elmondta, hogy ő sokkal többre becsülte a vízilabdának azt a korszakát, amikor kevesebb volt benne a pénz, mert azok az edzők, akik a magyar hírességeket, a vízilabdasport legendáit kinevelték, kevesebb pénzért, de sokkal nagyobb alázattal és ezáltal szakmai tekintéllyel is nevelték ezeket a sportolókat. (Varga Gábor: Éhbérért!) Ő maga jegyzi meg egy bizonyos interjúban, bárki megtalálja egyébként az interneten, ő maga is arra panaszkodik, hogy most bőségesen van pénz a sportágban, de emiatt nagyon fel is hígult a szakma, nagyon sok ember került be például az ő szakmájába, a vízilabdasport környékére, és ez sokszor inkább pénzkereset egyeseknek, mint valóban a vízilabdasport szolgálata.

Tehát ennek a hatékonyságát, annak a hatékonyságát, hogy a pénzt hogyan költöttük el, azt gondolom, egyszer majd érdemes lesz átnézni. Nyilván vannak ünnepi pillanatok, amikor olimpia van vagy a magyar labdarúgó-válogatott kijut egy Európa-bajnokságra, ilyenkor csendesebbé válnak ezek a viták és beszélgetések. Azt gondolom, egy idő után nem lehet ezt a történetet megspórolni, már csak azért sem, mert más ágazatokból pedig fájóan hiányzik a pénz, hogy csak az oktatást vagy az egészségügyet hozzam ide példaként.

Ami a konkrét javaslatokat illeti, azt gondolom, hogy a puding próbája lesz, amikor az edzői testület köztestületté válik, és hogy hogyan alakul a viszonya a sportolókkal. Én azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés akár előremutató is lehet. Bízzunk abban, hogy ez a történet működni fog.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy az olimpiai járadék adása 35 év fölötti kortól az arra illetékeseknek nyilván sportszakmai szempontból mindenképpen indokolt. Érdemes azonban beszélgetni olyanokkal is, akik nem 35 éves korukban mennek nyugdíjba. Én tudom, hogy a sport egy másik világ, ott a 35 éves kor gyakorlatilag a nyugdíjat jelenti egy élsportoló számára, de szerintem az államtitkár úrnak lesz lehetősége arra, hogy interjúhelyzetekben erre a sokakat érintő vagy sokak számára adódó kérdésre is esetleg ki tudjon térni és válaszolni tudjon.

Összességében azt kell hogy mondjam, hogy a javaslat, az, hogy például a sportrendezvények biztonsága garantált legyen, azt gondolom, egy előremutató lépés. Mindannyiunk számára fontos, hogy az úgynevezett balhés elemeket ki lehessen szűrni és akár azonnali hatállyal ki lehessen tiltani, hiszen nemcsak anyagi, hanem sportdiplomáciai, sőt külpolitikai szempontból sem mindegy, hogy Magyarországot egy ilyen helyzetben elítélike vagy sem.

(12.20)

Hogy ennek hogyan tovább a büntetőjogi követkeményei, azt pedig nyilván össze kell hangolni ezzel az esetleges bevezetendő kártyával. Úgyhogy a Demokratikus Koalíció nevében azt tudom mondani, hogy figyeljük a törvényjavaslatot, meg fogjuk nézni, hogy hogyan alakul ennek utóélete. De az, hogy a magyar sport kiemelten fontos, és nemzeti ügy, abban egyetértünk. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage