NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Gréczy Zsolt képviselő úr sport iránti elköteleződését nem vonom kétségbe, ugyanakkor kicsit máshogy látjuk a 2010 előtti sportpolitika döntéseit és világát, mint ahogy ön látja, tisztelt képviselő úr.

Hát, emlékezzünk arra, hogy Gyurcsány Ferenc sportminisztersége alatt nominálisan is csökkent a magyar sport költségvetése kormányzati forrásokból; nem csak reálértéken, nominálisan is csökkent. Kialakult egy káosz a sportirányításban, lemondtak miniszterek, megszüntettek hivatalokat, és így tovább, doppingproblémák, az Olimpiai Bizottság költségvetésének megnyirbálása. Tehát emlékezhetünk arra a káoszos időszakra, ami az önök sportpolitikáját jellemezte, tisztelt képviselő úr.

Majd aztán emlékezhetünk arra is, amikor Gyurcsány Ferenc a kampány hevében azt mondta, hogy inkább több tabletet és kevesebb stadiont; inkább…  nehogy véletlenül stadiont építsenek. Dobrev Klára is beállt ebbe a sorba, majd elmondta egy kampányrendezvényen, hogy nem szabadna ebben az országban stadiont építeni. És láss csodát, négy nappal később a Puskás Arénából posztolt a meccsről, amit szerinte meg sem kellett volna építeni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ilyen a baloldali képmutatás, illetve olyan, hogy ön itt világversenyekkel példálózik. De hát Gyurcsány Ferenc önmaga jelentette be, hogy a budapesti DK-frakció az, aki benyújtja a javaslatot a Fővárosban, hogy megfúrják az atlétikai világbajnokság tervezését és szervezését. Maga a DK-frakció volt az, aki megpróbálta ezt a világraszóló eseményt ellehetetleníteni. Ezért mondom, hogy kicsit máshogy látjuk a DK és a baloldali pártok hozzáállását ehhez a kérdéshez.

A sport Magyarországon kiemelt prioritás, és ez szerintem helyesen van így. Legyen szó profi versenysportról, amatőr sportról, egyéni sportról, csapatsportról vagy éppen tömegsportról, a magyar állam elismeri és megbecsüli a sportolókat, és méltó körülményeket teremtett és teremt a sportinfrastruktúra tekintetében.

Magyarország a világelsők között áll az egy főre jutó olimpiai és paralimpiai érmek számát tekintve, és a világelithez tartozik a modern kori olimpiáktól elnyert érmeivel. Magyarország igenis sportnemzet, stadionok, uszodák, intézmények és fontos közületek őrzik híres történelmi sportolóink neveit. Puskás Ferencről még Madridban is utcát neveztek el.

A szervezett sport háttérjogszabályaként a sportról szóló törvény használatos, mely átfogóan szabályozza a sportolók, a sportszervezetek jogállását, a sportszövetségek működését, a sport versenyrendszerét, a sportszakterülethez kapcsolódó kereskedelmi szerződéseket, a sportköztestületeket, a sporttámogatásokat, valamint a sportrendezvények szervezéséhez kapcsolódó szabályokat.

A mostani törvényjavaslatban szereplő módosítások a sportszféra gyakorlati működése és az állami sportirányítás ezzel kapcsolatos tapasztalatai alapján fogalmazódtak meg. Gyakorlati tapasztalatok alapján a törvényjavaslat célja a sportélet napi működését megkönnyítő módosítások beemelése a sporttörvénybe.

A törvényjavaslat legjelentősebb módosítása az igazolt sportolói jogviszony bevezetése. A törvényjavaslat a meglévők mellé két további sportköztestület alapítását is javasolja: a Magyar Edzők Társaságát, valamint a Sportegyesületek Országos Szövetségét.

Lényegi változást nem eredményez, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt az elemet a törvényjavaslatban, amely a nézőtéri biztonságra vonatkozó szabályokat pontosítja. A biztonság kiemelten fontos napjainkban, különösen egy nagyszabású sportrendezvény esetében, ezért a törvényjavaslat tartalmazza a szükséges módosításokat, hogy a sportrendezvények biztonságát megzavaró, veszélyeztető személyeknek a sportrendezvényektől történő távoltartása még hatékonyabban valósulhasson meg.

A törvényjavaslat rendelkezik a sportesemények tekintetében a nemzeti Himnuszunkról is. A korábbi, éppen a mai napon hatályos törvény csupán egy adott, a Himnusz jelentőségéhez méltó változat lejátszását teszi kötelezővé, tehát nem határoz meg konkrét Himnusz-változatot; addig a mostani javaslat, amelyet államtitkár úr hozott ide, a Ház elé, a Himnusz eredeti verziójának 89 másodperces változatát tenné kötelezővé a sportrendezvényeken, mely változatot külön a MOB számára biztosította az Erkel Társaság.

Azért is fontos ez a változás, tisztelt képviselőtársaim  bár nem tartjuk annyira jelentősnek, vagy nem erről beszél, mondjuk, a magyar közélet , emlékezzünk rá, hogy rendszeresen, mondjuk, Gyurcsány Ferenc évértékelőin az európai himnusz szólt a magyar Himnusz helyett, a szocialisták kongresszusain pedig az Internacionálé szólt a magyar Himnusz helyett. Nem baj, ha megvédjük a himnuszunkat, tisztelt képviselő úr. (Gréczy Zsolt közbeszól.) Gréczy Zsolt 2009-ben még MSZP-sként énekelte az Internacionálét a kongresszusukon. (Gréczy Zsolt: Nem mondasz igazat! Nem mondasz igazat! Konkrétan hazudik!)

Szerintem ez a módostás kedvező a nemzetközi sportrendezvények követelményei számára is, valamint gondoskodik a Himnusz méltóságának megőrzéséről, elismerve a magyar sportsikerek rangját és erősítve a nemzeti összetartozás tudatát.

A törvényjavaslatban további kisebb módosítások is szerepelnek a MOB működésére vonatkozóan, valamint adatkezelési, adatvédelmi előírásokkal kapcsolatban. Méltán lehetünk büszkék a magyar sportra, a magyar sportolókra és a sokszor nem megfelelő figyelmet kapó, háttérben szolgáló szakemberekre. Köszönet a munkájukért.

Mi innen, a kormánypárti padsorokból is sok sikert és eredményes felkészülést kívánunk olimpikonjainknak és paralimpikonjainknak a nyárra, a párizsi olimpiára. A mostani módosítások a véleményünk szerint hozzájárulnak a magyar sportszervezés további sikereihez. Mindezek alapján a KDNP-frakció támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage