VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, köszönöm szépen. Elérkeztünk ismét egy olyan napirendhez, amikor újra és újra lelepleződik az Orbán-kormány magatartása, és mindaz, amit csinálnak, hogyan van ellentmondásban azzal, amiről korábban beszéltek.

De ebben az esetben mégiscsak mondjuk azt, hogy jobb későn, mint soha. Ilyen értelemben az az európai kezdeményezés, sőt világkezdeményezés, ami arról szólt, hogy igenis, ebben az ügyben lépni kell, és azokat a nagyvállalatokat, azokat az óriáscégeket, amelyek nagyon sok országban vannak jelen, meg kell tudni adóztatni, mert korábban ezt nem tették…  most önök vették a fáradságot, és ezzel az előterjesztéssel élnek, hiszen erre már jó ideje itt volt önöknek a lehetőség.

Itt az előbb a miniszter úr által elmondottakból meghallgathattuk, hogy önök nagyot küzdöttek azért, hogy ezeknek az óriásvállalatoknak kevesebb adót kelljen fizetni, legalábbis itt Magyarországon, éppen ezért ennek az eredményéhez nem tudok önöknek gratulálni.

Különösen azért kontrasztos ez a történet, mert ugyanezen a napon tárgyaljuk azokat az adótörvény-módosításokat, amikor ezzel ellentétben a kisvállalkozásokat viszont igenis megadóztatják, különadót vetnek ki rájuk, és azok az emberek, azok a kisvállalkozók, kényszervállalkozók  inkább így hívom őket , akikről az előző napirendi pont kapcsán már beszéltünk, igen, nekik pedig többletadóterhet raktak a nyakukba.

(14.00)

Megértettem és hallottam, amit államtitkár úr mondott, hogy a későbbiekben még erről majd konzultálnak, de én egyelőre úgy látom, hogy az a törvénytervezet, amit benyújtottak, arról szól, hogy 2025-től nekik kötelezettségük van e tekintetben ezt az adót fizetni és ilyen módon eljárni.

A tőkevonzó képesség, amelyre miniszter úr utalt itt az előbbi felvezetőjében, és ebben a beruházásokra hivatkozva, hogy milyen fontos e tekintetben, hogy ezt az adót ilyen módon tudják vagy tudjuk most itt elindítani, emellé tegyük akkor oda, hogy az alacsony munkabér az  és még sorolhatnánk több mindent , amivel önök hakniznak a világban azért, hogy olyan befektetők jöjjenek ide, akiknek…  szerintünk nem kellene, hogy itt legyenek, de hogy ilyen mértékben nincs szükség az akkumulátorgyárak építésére, abban ezer százalékig biztos vagyok. Most ezeknek az akkumulátorgyáraknak kiharcolták, hogy nekik kevesebb adót kelljen fizetni, miközben ebben a folyamatban eljutottak odáig, hogy azok a nagy technológiai cégek  bár ez nem csak az önök felelőssége  pedig nem fognak adót fizetni, még pillanatnyilag nem tartunk ennél a történetnél.

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tehát összességében véve, amikor önök itt most hurráoptimizmussal előadják azt, ami ellen hónapokkal vagy talán egy évvel ezelőtt minden küzdelmüket lefolytatták, most mindenesetre örülök annak, hogy azok a nagy cégek, akik eddig megpróbálták az adót elkerülni, azokat most igenis járomba lehet fogni, és a magyar emberek számára és a Magyarországon végzett tevékenységük után, bízom benne, hogy minél többen lesznek benne abban a kötelezettségben, hogy ezt meg kell fizetniük.

Éppen ezért ezt a törekvésüket, jelzem, hogy támogatni fogjuk ebből a szempontból, és bízom abban, hogy önmagában a Fidesz-kormány, ugyan, látom, hogy a multinacionális cégek pártján áll, de ezzel a törvényjavaslattal talán közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy ilyen értelemben ők az adófizetésüket rendezni tudják. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage