HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Üdvözlöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt gondolom, az nem kérdés, hogy egy nemzetállam gazdasága csak akkor lehet sikeres, ha a benne működő kis- és közepes vállalkozások sikeresek. Ez azért van így  az európai nemzetállamok esetében a vállalkozások többsége, több mint 50 százaléka, Magyarországon több mint 60 százaléka kis- és közepes vállalkozás , mert a kkv-k nélkül egy nemzetállam gazdasága nem tud jól működni. Éppen ezért az alapvető stratégiai-politikai cél kell legyen, hogy az állam mindenkor segítse a magyar kis- és közepes vállalkozásokat.

Azt gondolom, az elmúlt 13 év, amelyet magunk mögött hagytunk, nehézségekkel volt teli. Nagyon rossz helyzetből indultunk, de mégiscsak azt mondhatjuk el, hogy ez alatt az időszak alatt a kormányzati politikával sikerült a kkv-kat sikeressé tenni, sőt válságállóvá tenni. Az a siker, amely Magyarországé, az elmúlt 13 év sikere, nem valósulhatott volna meg a kkv-k nélkül, hiszen amikor azt mondjuk, hogy ma 1 millió emberrel több dolgozik, mint 2010-ben, az a kkv-k nélkül nem sikerülhetett volna, mert a kis- és közepes vállalkozások döntöttek úgy, hogy egy sokkal vállalkozóbarátabb adó- és foglalkoztatáspolitika eredményeként új magyar embereket fognak felvenni és foglalkoztatni.

Magyarországnak egy nagyon tudatos iparpolitikája van és ennek keretében nagyvállalatokat csábítunk ide vonzó szabályozási környezettel és magas képzettségű munkaerővel, és ha idecsábítunk ilyen nagyvállalkozásokat, akkor azzal valójában a kkv-kat is segítjük. Nemcsak a magyar gazdaságot modernizáljuk, hanem a kkv-kat is segítjük azért, mert amikor egy legmodernebb high-tech vállalat Magyarországot választja, akkor előbb-utóbb egyre több beszállítója magyar kis- és közepes vállalkozás lesz. Ennek számos példája van ma már. Azok a nagyvállalatok, elsősorban a gépjárműipar területén, amelyek az elmúlt években immár sikeresen és eredményesen Magyarországon dolgoznak, egyre több magyar beszállítót foglalkoztatnak, egyre több magyar beszállítóval van kapcsolatuk.

Azt is lehet látni, hogy a kormány a nehéz helyzetben  a háborús helyzetben, az energiaválságban és a Covid alatt is  mindent megtett annak érdekében, hogy a kkv-kat segítse. Ebben a tekintetben akkor, a legnehezebb időszakban az volt a cél, hogy a kkv-k azokat az embereket, akiket alkalmaznak, meg tudják tartani, senkit ne kelljen elküldeni a munkahelyéről. Ezt eredményesen végezte a kormány, hiszen a nehéz helyzet ellenére sincs érdemi foglalkoztatáscsökkenés Magyarországon, sőt továbbra is azzal a jó problémával szembesül Magyarország, hogy egyes ágazatokban munkaerőhiány van.

Azt gondolom, az világos, hogy a Fidesz-KDNP számára a kis- és közepes vállalkozások támogatása stratégiai cél. Azt is állíthatjuk, hogy az elmúlt 13 évben ennek a stratégiai célnak megfelelően hozta meg a kormányzat az intézkedéseket, és az előttünk fekvő törvényjavaslat szintén azt a célt szolgálja, hogy tovább tudjuk erősíteni a magyar gazdaságot a magyar tulajdonú kkv-k segítésén, támogatásán keresztül.

Éppen ezért a Kereszténydemokrata Néppárt ezt a javaslatot támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage