DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is szeretném azt kifejezni elöljáróban, hogy nagyon-nagyon sok valótlanságot említett a felszólalásában, amelyekre majd külön is szeretnék kitérni; illetve újból szeretném ezzel az egész zöldenergia-témával kapcsolatban kifejezni azt, hogy igazából nem értem, hogy mi változott az álláspontjukban az elmúlt időszakban.

2017-ben ugyanis Szabó Timea, az önök frakcióvezetője még úgy nyilatkozott, hogy az állami támogatás mellett milyen egyéb eszközökkel kívánja támogatni a kormány az elektromos autók vásárlását. Tehát ezt kérte még akkor számon a kormányon. Van, ami 2017 után történt. És gyakorlatilag önök most az ellen harcolnak, amiért korábban küzdöttek.

Azt is szeretném kiemelni, hogy itt alapvetően nem a magyar kormánnyal, hanem a nyugat-európai társaikkal vannak valamifajta vitában, hiszen Nyugat-Európában pontosan ezen beruházásokért nagyon-nagyon sokat tesznek a zöldpolitikustársaik, hogy egy adott országba tudjanak menni; és gyakorlatilag ezek szükségesek a zöldátmenet, a zöldenergia és a környezetbarát elektromobilitás megvalósításához.

Szeretném azt is kiemelni, hogy ahogy miniszterelnök úr is elmondta, a zöldipari gyárak Európában magas védettségi szint mellett dolgoznak, így az a technológia, ami jó a németeknek, azért valószínűleg jó nekünk is. Úgyhogy a képviselő asszonyt, illetve a frakciót szeretnénk arra megkérni, hogy olyan ügyekben, amelyek fontosak a magyar gazdaság jövőjét illetően, próbáljanak már most egyszer végre a magyar érdekek mellett küzdeni.

És arra is szeretném megkérni a képviselő asszonyt, hogy ne minősítse folyamatosan a környezetvédelmi hatóságnál dolgozó emberek szakértelmét, szakmai hozzáállását, mert valójában ők azok, akik mindenáron azon dolgoznak, hogy a környezetvédelmi szabályokat, amelyek a legszigorúbbak, be tudjuk tartani.

A hulladékgazdálkodási hatóságok minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket, a jogszabályok szerint lefolytatják a hatósági eljárásokat, kötelezik a jogsértőket, helyszíni ellenőrzéseket tartanak, valamint a fokozatosság elvének figyelembevételével szankciókat szabnak ki: bírságolnak, végrehajtási cselekményeket hajtanak végre, és folyamatosan nyomon követik a kockázatos tevékenységeket. Ráadásul ezeket a hatósági tevékenységeket mindenki számára elérhetően, nyilvánosan teszik, így az önök által megfogalmazottak ebben az esetben sem igazak.

Tájékoztatom, hogy Abasáron a kormányhivatal intézkedéseinek eredményeként már 136,7 tonna illegálisan tárolt hulladék elszállításra került; az ellenőrzések folyamatosak. Iklad kapcsán azt szeretném kiemelni, hogy szintén megtörtént a hulladék elszállítása. Bátonyterenyéről már sokszor beszéltünk, de itt újból szeretném felhívni a képviselő asszony figyelmét arra, hogy az üzem működését augusztusban felfüggesztette a kormányhivatal, tehát abszolút nem értem, hogy miről beszélünk, és a tájékoztatásuk szerint a megfelelő engedélyek birtokában már szeptemberben megkezdődött a hulladékok kiszállítása. A folyamatot a hatóságok a felfüggesztés ideje alatt is folyamatosan ellenőrzik egyébként. Tehát azt kell hogy mondjam, hogy minden egyes állítása alapvetően egy álhír, és mindenféle szempontból a hangulatkeltést szolgálja.

Ön azt kérdezte, hogy tényleg szigorú szabályok vonatkoznake az üzemekre, és mikor láthatja ezeket a következményeket, amelyekre utalt. Hát, itt szeretném megnyugtatni, hogy Magyarországon a legszigorúbb szabályokat tartjuk be, és ezeknek a környezetvédelmi szabályoknak a betartását a hatóságok mindenféle szempontból kiemelten kezelik. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Szeretném kérni a képviselő asszonyt, hogy ezekben az ügyekben támogassa a kormány elképzeléseit. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage