SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A Mi Hazánk Mozgalom már régóta követeli a nyugdíjak letiltására vonatkozó szabályok enyhítését, mert a jelenlegi rendszert igazságtalannak tartjuk. Rengeteg megkeresés érkezik pártunkhoz azzal kapcsolatban, hogy a népnyúzó végrehajtók és végrehajtások miatt a nyugdíjasok egyre nehezebb, már-már megalázó élethelyzetbe kerülnek.

A végrehajtási eljárásban a nyugdíjból ugyanannyi levonás teljesíthető, mint a munkabérből, melynek mértéke legfeljebb a nyugdíj 33 százaléka, de több letiltás esetén 50 százalék. Bár idén januártól a havi jövedelem nem végrehajtható része 28 500 forintról 60 ezer forintra emelkedett, álláspontunk szerint ez még nagyon kevés, ezért módosító javaslatot nyújtott be a Mi Hazánk Mozgalom, hogy emeljék meg a nyugdíjak letiltás alól mentes részét, de ezt elutasították.

Hazánkban másfél millió nyugdíjas nyugdíja az átlagnyugdíjat sem éri el. Ebből nagyságrendileg egymillió nyugdíjas él a létminimum alatt. A KSH januári adatai szerint 75 ezer honfitársunk nyugdíja pedig 60 ezer forint vagy annál kevesebb, ami méltatlanul alacsonynak mondható. Ezt a számot növeli az egyre több, végrehajtás alatt álló nyugdíjas, miközben más európai uniós országok a végrehajtási eljárások során jóval humánusabb szabályokat alkalmaznak a nyugdíjasokra. Például Ausztriában a nyugdíjak a létminimum szintjéig, Spanyolországban a minimálbér összegéig mentesek a végrehajtás alól. Lettországban a túlélő hozzátartozó nyugdíjára, Görögországban és Máltán a nyugdíjakra egyáltalán nem vezethető végrehajtás.

A Mi Hazánk Mozgalom kitart amellett, hogy egy ledolgozott élet után nem a létminimum alatti tengődés kell hogy járjon vagy legyen a sorsa egy dolgos magyar embernek. Nem beszélve arról, hogy a nyugdíjasok jóhiszeműségét csalók is kihasználják, gyakran válnak átverés áldozatává, miközben a végrehajtási eljárás súlyos következményei ugyanúgy terhelik őket. Éppen ezért elvárjuk, hogy emeljék meg a letiltás alól mentes részt legalább azoknál az eseteknél, ahol az adós nyugdíjas, és devizahitel-szerződése van. Követeljük azt is, hogy a 13. havi nyugdíj összege mentes legyen a végrehajtás alól.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy miért szolgáltatják ki a nyugdíjasokat a hiéna követeléskezelőknek és a népnyúzó végrehajtóknak. Miért nem tanúsítanak emberséget legalább a nyugdíjasokkal szemben azzal, hogy legalább a létminimum szintjéig megemelik a nyugdíjak letiltás alóli mentes részét? Várom szíves válaszát. (Taps a Mi Hazánk padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage