DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném megköszönni, hogy egy ilyen fontos témát idehozott. Azt gondolom, hogy a napenergia térnyeréséről beszélni mindenféle szempontból kiemelten fontos. Egy dolgot azért mégis megemlítenék, amit nagyon-nagyon hiányoltam a felszólalásából, ez pedig az, hogy az elmúlt időszakban a napenergia térnyerése és a napenergia-kapacitások hihetetlen mértékben bővültek, ez pedig annak volt köszönhető, hogy egy nagyon támogató és tudatos zöldpolitikát folytatott a magyar kormány.

Ennek eredményeként el tudjuk már azt mondani, hogy Magyarország a világon a hatodik, Európában pedig a harmadik helyen áll a napenergia részarányát tekintve a villamosenergia-mixben. Kedvező időjárás esetén egyébként vannak olyan időszakok, amikor Pakssal együtt már tejesen szén-dioxid-mentesen tudjuk az országot elektromos energiával ellátni.

Sőt, azt a részletet is kifelejtette képviselő úr, hogy a háztartási méretű napelemek esetében mi kitűztünk egy célt 2030-ig, amit már most túlhaladtunk. Jelenleg 245 ezer üzemel az országban, ami egy hatalmas eredmény, és a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a jövőben is megérje napelemeket feltelepíteni. Éppen ezért indítunk Napenergia Plusz program néven új pályázatot jövő év elején, amely nemcsak a napelem telepítését, hanem a zöldenergia tárolását is támogatni fogja, emellett pedig január közepétől igényelhetnek forrást a hazai vállalkozások is a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó fejlesztéseikhez. A cégek a napokban közzétett felhívás alapján 62 milliárd forintos keretből tudnak majd erre pályázni.

Azt gondolom, hogy ezek a lépések jól mutatják azt, hogy a magyar kormány rendkívül elkötelezett amellett, hogy a napelem-kapacitásokat a jövőben is tudjuk bővíteni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage