DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Egyetértek azzal, hogy a szuverenitásunkat több szempontból is veszély fenyegeti. Nagyon sok kihívást látunk, nagyon sok veszélyforrást. Egyet is értek egyébként e tekintetben sok szempontból a kormánnyal.

Ugyanakkor ki kell mondani azt is, hogy vannak olyan kérdések, vannak olyan nagyon fontos területek, ahol éppen a kormány politikája veszélyezteti, gyengíti vagy éppen adja fel a nemzeti önrendelkezést.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Létezike szuverenitásvédelem, ha a kormány feláldozza, áruba bocsátja a természeti kincseinket? Létezhete szuverenitásvédelem akkor, ha a környezetvédelem kérdése jellemzően csak szavakban jelenik meg a kormány politikája mögött? Ha ez nem így van, akkor hogy történhet az meg, tisztelt államtitkár asszony, hogy a gödi akkumulátorgyár öt éve környezethasználati engedély nélkül működik? Hogyan történhet az meg, hogy a napokban is engedélyeztek olyan veszélyes üzemet, aminek az engedélyezéséhez nem írták elő a környezethasználati engedély megszerzését? Hogyan fordulhat elő az, hogy környezetszennyező és sorozatosan jogszabálysértő cégektől nem vonják vissza a megítélt állami támogatást? Hogyan fordulhatott elő az, hogy kirúgtak egy olyan vízügyi vezetőt, aki a munkáját végezte, és aláírt egy olyan szakhatósági állásfoglalást, ami felhívta a figyelmet a súlyos kockázatokra egy tervezett akkumulátorgyár vízfelhasználása tekintetében?

Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Hogyan állíthatják azt  ez a mai ülésen is elhangzott , hogy a kormány számára fontos a környezetvédelem, amikor még azt a jogszabály által kötelező feladatként előírt előzetes hatástanulmányt sem végezték el az iparstratégiával kapcsolatban, ami pontosan megmutatná azt, hogy az igen nagy számban betelepített ipari üzemek összességében milyen környezethasználatot jelentenek?

Tisztelt Államtitkár Asszony! Nem jelente súlyos kockázatot a nemzeti érdekek érvényesítésére nézve az, hogy a környezetvédelemért felelős miniszter nem jelenik meg a parlamentben, sem írásban, sem szóban nem lehet őt megtalálni, és ilyen súlyos ügyek esetében sem emeli fel a szavát?

Konkrét kérdéseket tettem fel, remélem, hogy konkrét válaszokat kapok miniszterhelyettes asszonytól. Köszönöm, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage