DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy a környezetvédelem témájában, illetve zöldkérdésekben már számos alkalommal volt lehetőségünk itt a Parlament falain belül egyeztetni, beszélni, sőt az a helyzet, hogy nagyon sok témában szerintem hasonlóan is gondolkodunk, és teljes mértékben egyetértés van köztünk abban is, hogy a teremtett világunk megóvása, a környezetünk védelme kiemelten fontos.

Ön több témát érintett. Nyilván itt most a kétperces válaszadási keretben igyekszem röviden reagálni.

(16.50)

Itt a hatósági eljárások és a környezetvédelmi szabályok betartása terén azért azt szeretném kiemelni, hogy a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a szigorú környezetvédelmi és munkavédelmi szabályokat betartsák, egy beruházás esetében ez már a tervezés, az építés és a működés közben is egy nagyon fontos szempont, és amennyiben ezt nem így találják, akkor az üzem működését felfüggesztik. Erre láttunk példát nem olyan régen. Mindenféle szempontból ezt kiemelten fontosnak tartják.

(A jegyzői székben dr. Szűcs Lajost dr. Vinnai Győző váltja fel.)

Azt gondolom, hogy a környezetvédelemhez nagyon szorosan hozzátartoznak a klímapolitikai céljaink is. Mi azon dolgozunk, hogy 2050-ig elérjük a teljes karbonsemlegességet. Ezzel kapcsolatban frissítettük is azokat a klímapolitikai célértékeket, amelyeket korábban kitűztünk.

Azt kell látni, hogy 1990-hez képest 37 százalékkal csökkent már a kibocsátás, ezt szeretnénk 50 százalékra emelni. Ezeket az értékeket frissítettük. És arra is büszkék vagyunk  a 2030-ig szóló időszakról beszélek , hogy úgy tudtuk az elmúlt időszakban a gazdaságunkat fejleszteni, hogy mindeközben a kibocsátásunk csökkent.

Tehát én arról tudom biztosítani képviselő urat, hogy mind a környezetvédelmi, mind a klímapolitikai célkitűzések kapcsán nagyon-nagyon szigorú és nagyon határozott elképzelések mentén megyünk minden beruházás esetében. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage