DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Éppen a felhozott példák, éppen a valóság cáfolja a kormány állítását, miszerint ezek a már meglévő üzemek szigorú szabályok betartásával működnek.

Hozzáteszem, a Magyar Mérnöki Kamara fogalmazott meg egy nagyon komoly kritikát az akkumulátorgyárak engedélyezési eljárásával kapcsolatban. A Magyar Akkumulátor Szövetség is világossá tette, hogy a látható botrányok, balesetek, tűzesetek kapcsán az állam feladata lenne, hogy a helyi érdekeket, az érintett közösségek érdekeit megvédje.

A bátonyterenyei gyár esetében óriási köszönet a helyi civileknek, ők tárták fel nagyon sok szempontból azt, hogy milyen visszaélések történtek a gyárban, a kormányhivatal is súlyos jogsértéseket állapított meg. Én magam is feljelentést tettem ebben az ügyben. Ugyanakkor ez is két évig tartott, míg a sorozatos jogszabálysértések után legalább egy időben ideiglenesen megszüntették ennek az üzemnek a működését.

De, tisztelt miniszterhelyettes asszony, azok konkrét tények, hogy a gödi gyár engedélyezése még a jogszabályoknak sem felelt meg, hiszen kötelező lett volna környezethasználati engedélyt kérni. Ez a mai napig nem történt meg. Nagyon sok esetben éppen a kormányhivatalok mentesítik ezeket a rendkívül veszélyes cégeket, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok szerint működjenek. Ezért sajnos azt tudom mondani, hogy nem áll meg az a kormányzati állítás, miszerint valóban szigorú szabályokat fogadnának el, illetve követelnének meg. Köszönöm, elnök úr, a türelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage