DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Történelmi mélyponton van a szociális védelemre fordított kiadások mértéke Magyarországon, pedig a jövő évi költségvetés indoklása szerint az a védelem költségvetése. Biztosan nem az emberek védelmére gondoltak, mert a jóléti kiadások, ezen belül is a rászorulók támogatása tovább csökken 2010-hez képest.

A kormány 2022-ben a GDP 16 százalékát költötte szociális védelemre, az utolsó öt uniós ország között kullogunk, miközben az uniós átlag 27 százalék. A gazdasági válság közepén, 2009-ben ez a mutató még 22,2 százalék volt. A költségvetésben a szociális védelmi kiadásokban drasztikus az állami szerepvállalás csökkenése a jóléti kiadások terén is. A klasszikus családtámogatási ellátásokra fordított kiadások két évtizedes mélypontra kerültek. A családi pótlék, a gyes, a gyet, az anyasági támogatás egy forinttal nem emelkedett az elmúlt 13 évben, sőt egyre kevesebb gyermek kap családi pótlékot, köszönhetően a tankötelezettségi kor leszállításának is. Augusztusban már 1,7 millió alá esett a családi pótlékban részesülő gyermekek száma  ez is történelmi mélypont. Az Orbán-kormány alatt már teljes generációk nőnek fel úgy, hogy születésük óta ugyanakkora családi pótlékot kapnak.

A felmérések egyre súlyosabb képet mutatnak a szegénység hazai helyzetéről. Sajnos nagyon tragikus következményei vannak mindannak, amit a családok rossz anyagi helyzete, a munkaerőhiányos gyermekvédelmi rendszer, a romló egészségügy okoz. Legutóbb alultápláltság miatt halt meg egy öt hónapos kislány, azóta kiderült, hogy gyermekorvos sincs azon a településen, ahol ez történt. Növekvő gyermekszegénység, folyamatosan romló egészségügy, szétvert, kivéreztetett oktatási rendszer  mi így látjuk a kormány társadalomellenes társadalompolitikájának eredményeit, köszönhetően annak, hogy uniós sereghajtók vagyunk a szociális kiadások mértékében is.

Mindezek miatt kérdezem tisztelettel, mit gondol a kormány társadalomellenes társadalompolitikájának eredményeiről, a növekvő gyermekszegénységről, az emelkedő egyenlőtlenségekről. Ön szerint nem kellene többet fordítani egészségügyre, szociális kiadásokra, a gyermekek, családok védelmére? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage