SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A kórházak finanszírozása Takács Péter államtitkár úr tavalyi nyilatkozata alapján 15 éve vár már ráncfelvarrásra. Jól mondta: azok az orvosi szakmák a jól finanszírozottak, ahol erősebb szakmai lobbicsoportok működnek. A 2019. év végén a kormány elrendelte a finanszírozási rendszer átalakítását, azzal a céllal, hogy valós költségekre épüljön, ami megakadályozza az adósságok újratermelődését  azért láthatjuk, hogy ezt nem sikerült eddig elérni.

A járványra való tekintettel az egészségügyi intézmények idén februárig teljesítményfinanszírozás helyett átlagfinanszírozásban részesültek, vagyis több pénzt kapnak, mint amennyit a teljesítményük indokolt. Ennek ellenére a kórházak eladósodása nőtt: 2020-ban 44  milliárd, 2021-ben 41,5 milliárd, és tavaly 60 milliárd forintnál is nagyobb adósságot halmoztak fel; idén pedig május végéig 75 milliárd forint kifizetetlen számla gyűlt össze az egészségügyben.

(17.30)

Ezért a kormány a Rezsivédelmi Alapból több mint 60 milliárd forintot adott adósságrendezésre.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kórházak a pénz nagy részét bérekre költötték, de gondolom, ezt ön is tudja, mert a béremelések fedezetét nem kapták meg. Ez is egy kérdés, hogy miért. Ráadásul az évközi konszolidáció ellenére szeptember végén több mint 100 milliárd forint már a kórházak tartozása a beszállítók felé.

Kérdezem én, államtitkár úr, hogy tervezike az önkormányzati választások után a szakrendelők államosítását. Miért akarnak átvenni feladatokat, ha nem tudnak mit kezdeni velük? Miért kockáztatják a műtétek elmaradását az eszközök és a műszerek hiánya miatt? Miért a Pénzügyminisztérium dönt az egészségpolitikáról? És ami nagyon beszédes: miért tüntették el a Magyar Államkincstár (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) honlapjáról a kórházak adósságállományára vonatkozó adatokat? Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage