RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, egy fél évvel, háromnegyed évvel ezelőtt nagyon sokakat irritált és sokakat veszélyeztetett az, amit illegálisan szerveztek illegális gyorsulási versenyekként. Veszélyes volt nyilván a közlekedési balesetek miatt, veszélyes volt azért, mert nem tartották be a KRESZ előírásait, de nyilván azokat is zavarta, akik a közelben laktak, és hallották ennek a folyamatos zaját, ráadásul éjszakánként, hétvégenként. Tehát minden szempontból  azért is, mert illegális volt, azért is, mert veszélyes volt, azért is, mert sokakat zavart  egyértelmű volt, hogy hatékonyan fel kell lépni ezekkel az illegális gyorsulási versenyekkel szemben.

A nulladik lépés természetesen az volt a rendőrség részéről, hogy felmérte azokat a helyszíneket, ahol ilyen illegális versenyeket rendeztek. Három fő eszközzel lépett fel ezután: egyrészről a rendőrök folyamatosan ellenőrizték azokat a helyszíneket, ahol korábban illegális gyorsulási versenyek voltak, hogy ezzel is elrettentsék a szervezőket, a versenyzőket, hogy ne tartsanak ilyen illegális versenyeket.

Másrészről felvették az üzemeltetőkkel, az utak üzemeltetőivel vagy a parkolók üzemeltetőivel a kapcsolatot  ezek elsősorban bevásárlóközpontok, nagyáruházak voltak , és közösen olyan forgalomlassító küszöböket építettek ezeken a helyeken, amelyek lehetetlenné tették, hogy viszonylag hosszan, egyenesen ezekben a parkolókban, ezeken az útszakaszokon fel lehessen gyorsulni, és ezáltal ilyen versenyeket lehessen rendezni.

Harmadrészről pedig bevetették a mozgó sebességmérő készülékeket. Ezek között olyanok is voltak, amelyek stabilan álltak, és olyanok is voltak, amelyeket menet közben tudtak használni, így egy menet közben alkalmazott, mozgásban levő autóban alkalmazott sebességmérőt nem lehet előre jelezni, nem lehet tudni, hogy hol fog ellenőrzést végezni, még inkább eredményes lehet a felderítés. Így 13 darab álló helyzetű, mérésre alkalmas, valamint mobil sebességmérő eszközt telepített, használt a rendőrség.

Ezeknek köszönhetően a fővárosban 4 főúton, 8 helyszínen 25 forgalmi sáv ellenőrzését tudták fix telepítésű sebességmérőkkel ellenőrizni, és ezzel sikerült visszaszorítani az illegális gyorsulási versenyeket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage