FÖLDESI GYULA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. november 16-án tartott ülésén megtárgyalta a pénzügyi közvetítőrendszert érintő egyes törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról szóló T/5663. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot, az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. számú országgyűlési határozat 46. §-a alapján 26 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A tisztelt Ház asztalán fekvő törvényjavaslat elsődleges indoka, hogy a kormány az MFB Zrt.-t jelöli ki egyes európai uniós forrásokból finanszírozott programok végrehajtására, így szükséges ezen tevékenységek törvényben történő megjelenítése is.

Pontosításra kerül a kötvénykibocsátásra jogosult szervezetek köre, valamint az Országos Betétbiztosítási Alap szabályozásához hasonlóan a továbbiakban az Állami Számvevőszék a Befektetővédelmi Alap pénzügyi-számviteli ellenőrzésére is jogosultságot kap.

A törvényjavaslat emellett a vezető állású személyekre, befolyásoló részesedéssel rendelkező személyekre vonatkozó következményeket kiegészíti azzal, hogy a büntetlen előélet mellett kizáró okként rögzíti, hogy az érintett ne álljon közgazdasági vagy pénzügyi jellegű munkakör vonatkozásában eltiltás alatt. Ezen utóbbi kiegészítés a törvényjavaslat alapján valamennyi pénzügyi ágazati jogszabályban megjelenik.

A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény módosítása értelmében a tőkévé konvertálható kölcsön nyújtására vonatkozó szabályok módosításával megszünteti azt a lehetőséget, hogy a kölcsön nyújtása készpénzben is történhessen, valamint szűkíti a kölcsön felhasználási körét azzal, hogy nem használható fel ingatlan vagy éven túli értékpapír vásárlására.

A Törvényalkotási Bizottság eljárása során megfogalmazott módosítás értelmében a Magyar Államkincstárnál az új számfejtőrendszer bevezetésével egyszerűsödik, gyorsabbá válik a gyermekgondozási díj lejártát követően a gyermekgondozást segítő ellátás hivatalból történő megállapításához az adatátadás, tovább egyszerűsítve és gyorsítva a gyes megállapítását.

A hivatalbóli eljárás gyorsaságát szolgálja, hogy nem szükséges a szülőtől nyilatkozatot bekérni, illetve az adatátadás határideje úgy kerül rögzítésre, hogy lehetővé tegye az adatátadás korábbi időpontban való teljesítését is.

Mindezek tekintetében a javaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage