ILLÉS BOGLÁRKA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. november 16-án tartott ülésén megtárgyalta a magyar vállalkozók napjáról szóló H/5682. számú határozati javaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014-es országgyűlési határozat 46. §-a alapján 31 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar Alaptörvény egyértelműen fogalmaz, méghozzá a következőket mondja. Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye. A magyar vállalkozók, vállalkozások nélkül nem érhettük volna el 2010 óta az egymillió új munkahelyet, nem érhettük volna el az 5 százalék alatti munkanélküliséget, mondhatni a teljes foglalkoztatottságot még ilyen háborús időkben is, és nem érhettük volna el a magyar gazdaság ilyen mértékű növekedését. De mondhatnánk azt is, hogy nem lennének ilyen finom boraink, nem épült volna meg a Lánchíd, vagy nem épült volna meg az Országgyűlés, a nemzet temploma.

A magyar vállalkozók napjával tehát szimbolikusan is el kívánjuk ismerni azt a bátorságot, tettrekészséget, innovációt, kitartást és a másokért viselt felelősségvállalást, amit több mint 1 millió 200 ezer vállalkozásnál Magyarországon nap mint nap érzékelhetünk, és amit nap mint nap tanúsítanak. A magyar vállalkozók napjával szimbolikusan el kívánjuk ismerni, pontosabban: határozatba kívánjuk foglalni azt a már kialakított és jól működő gyakorlatot, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége már több mint húsz éve tart, méghozzá december első péntekje váljon a vállalkozók napjává.

Elismeréssel és büszkeséggel adózunk a magyar vállalkozók, vállalkozások előtt, előttük mint a gazdaság tartópillérei előtt, hiszen oroszlánrészt vállalnak a magyar munkahelyek megőrzésében, a bérek növekedésében és a családok biztonságának védelmében. Mindezekre tekintettel a javaslat támogatandó. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage