FÖLDESI GYULA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság a 2023. november 16-án tartott ülésén megtárgyalta a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításáról szóló T/5886. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. számú országgyűlési határozat 46. §-a alapján 28 igen szavazattal, 8 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A tisztelt Ház asztalán fekvő törvényjavaslat szükségességét a felhalmozott jogalkotási tapasztalatok indokolják a víziközmű-szolgáltatás zavartalan működése, illetve a lakosság biztonságos ellátása érdekében. Az integrációs folyamat során több esetben is problémát okoz az, hogy a tulajdonos önkormányzatok egyhangú döntése szükséges az állam részére történő átruházáshoz, így akár egy önkormányzat döntése révén is meghiúsulhat az integrációban való részvétel, ami nyilvánvalóan hátrányosan érinti azokat az önkormányzatokat, amelyek élni kívánnak az állam által felkínált lehetőséggel.

A fentiekre tekintettel szükségessé vált a törvénymódosítás akként, hogy a közös ellátásért felelősséggel érintett víziközműrendszerek esetében az állam részére történő átruházáshoz elegendő legyen az ellátásért felelős önkormányzatok egyszerű többségi döntése. Ezen módosítás lehetőséget biztosít az állam részére történő átruházásra azoknak az önkormányzatoknak, amelyek élni kívánnak a lehetőséggel. Azon önkormányzatok viszont, amelyek nem kívánnak részt venni az integrációs programban, megtarthatják a tulajdonrészüket, ezáltal minden érintett fél számára megnyugtató szabályozási környezet jöhet létre.

A Törvényalkotási Bizottság eljárása során a javaslat több helyen kiegészítésre, pontosításra került. Így például a javaslat biztosítja, hogy a miniszteri rendelet lakossági felhasználókra irányadó részének hatálybalépéséig a hivatal által megállapított lakossági felhasználókra irányadó átmeneti díj tekintetében a számlában meghatározott fizetendő szolgáltatási egységre jutó összeg, beleértve az alapdíjat, ne haladhassa meg a nem lakossági felhasználók vonatkozásában az adott ellátási területre kihirdetett hatósági díjat.

(19.30)

Mindezek tekintetében elmondható, hogy a módosítások szükségesek a víziközmű-szolgáltatás zavartalan működése, illetve a lakosság biztonságos ellátása érdekében. Ezért a javaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (V. Németh Zsolt tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage