SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Óbuda-Békásmegyer egyéni országgyűlési képviselőjeként most már tíz éve követelem a kormánytól azt, hogy Óbudán a volt gázgyár területén a talajban levő és az onnan folyamatosan szivárgó rákkeltő méreganyagokat távolítsák el. Arról van szó, hogy a régi gázgyár területén a hét évtizedes működés alatt a gyártás melléktermékeként 200 ezer tonnányi súlyosan veszélyes, rákkeltő anyagok kerültek a talajba, szennyezve a talajt és a talajvizet, illetve alacsony vízállás esetén ez közvetlenül beszivárog a Dunába is. Olyan durván rákkeltő és egyéb mérgeket, köztük idegmérget ástak itt el, mint arzén, cianidok, higany, etilbenzol, xilolok és naftalinok. Ezek az anyagok azóta is folyamatosan mérgezik a talajt, a talajvizet, potenciálisan veszélyeztetik az ivóvízbázisokat, súlyosan veszélyesek a gyerekekre, a terhes nőkre, de az ott sétáló és fürdő kutyákra is. Néhány tíz méterre fekszik a területtől az Óbudai-sziget szigetcsúcs, ahol nagyon sokan piknikeznek és járnak oda fürdeni is.

A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta, gyakorlatilag 13 éve nem történt érdemi lépés a kármentesítésre, hiába követeljük ezt nagyon sokan. A terület megtisztítása állami feladat. Jelenleg a Magyar Villamos Művek feladata lenne az, hogy elvégezzék ott a méreganyagok eltávolítását.

De nézzük meg, hogy milyen méreganyagokról van szó! Először öt éve végzett ott a Greenpeace egy átfogó vizsgálatot, mintát vettek és elküldték azt a laborba, ahol számos méreganyag-koncentrációt vizsgáltak. Legutóbb pedig néhány héttel ezelőtt, október közepén végzett a Greenpeace egy hasonló vizsgálatot, mintát vettek és megnézték, hogy tulajdonképpen milyen méreganyagok kerülnek ott a talajba.

A következőket találta a hivatalos laboreredmény: az úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének, súlyosan rákkeltő anyagok  ezek a PAH-ok - vonatkozásában megállapították, hogy azok teljes koncentrációja több mint 250-szerese a talajvízre megengedett határértéknek, de egyes PAH-ok esetében még jelentősebb volt a határérték-túllépés. Így például az acenaftén koncentrációja az egyik mintában 2160-szorosa, míg egy másik mintában 8500-szorosa volt a talajvízre megengedett határértéknek. Kiemelten mérgező acenaftilén és fluorén PAH-ok esetében többszázszoros volt a felszín alatti vizekre megadott határértékhez képest a mért eredmény. A rákkeltő arzén az egyik talajvízből kifolyó mintában is többszörösen túllépte a talajvízre megadott és a felszíni vizekre megengedett mértéket. Az idegrendszerre káros xilolok tekintetében mindkét kicsurgó vízmintában magasabb volt a mért érték, mint a talajvízre megadott határérték, sőt az egyik iszapmintában is a határérték feletti xilol- és egyéb alkilbenzol-koncentrációt is talált a Greenpeace vizsgálata. Részletesebben az ő oldalukon lehet az eredményeket megnézni.

Körülbelül két hete én is a helyszínen jártam. Képviselőtársaim, tíz perc után a torkomat marta az a bűzös anyag és a szememet csípte, tehát szabad szemmel is érzékelhető. Ott kutyák sétálnak, fürdenek, gyerekek játszanak a közelben, tehát ez nem játék. Öt éve személyesen kérdeztem Orbán Viktort ebben a kérdésben, és azt mondta, hogy ne terjesszek rémhíreket.

Még egyszer: állami feladat ez a kérdés. Írtam egy írásbeli kérdést Lantos Csabának, akinek a nevében Koncz Zsófia válaszolt. Egy rettenetesen pimasz válaszban közölte, hogy a liberális városvezetés alatt sem történt változás. Nem tudom, hogy Tarlós Istvánra gondolte, mert ő volt Karácsony Gergely előtt a főpolgármester. De még egyszer mondom, hogy ez nem városi feladat, nem fővárosi, hanem állami feladat. Önök tűzték ezt ki! Egyébként Koncz Zsófia közölte, hogy a kármentesítéssel kapcsolatos szakmai előkészítő munka folyamatosan zajlik. Szeretném megkérdezni, hogy mi is az a munka, ami folyamatosan zajlik. 200 ezer tonnáról beszélünk! Képzeljenek el 60 ezer elefántnyi mérgező anyagot azon a helyen!

Én egy 20 milliárd forintos költségvetési módosító javaslatot nyújtok be minden évben, amit önök lesöpörnek. Ennyiből kártalanítani lehetne a gázgyár területét. Ha van 300 milliárd atlétikai stadionra, akkor legyen 20 milliárd Óbuda-Békásmegyer lakosainak a megmentésére. Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage