DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tegnap, november 20-án volt a gyermekek jogainak világnapja. Jó alkalom ez arra, hogy megnézzük, milyen körülményeket teremt a magyar gyermekek számára a Fidesz-kormány.

Az biztos, hogy a Fidesz a gyermekjogok terén jó alapokat kapott, hiszen már az első szocialista kormányzás alatt törvény született a gyermekek védelméről és jogairól. Ehhez képest a Fidesz-kormány 13 éve elképesztő csapásokkal sújtja a gyermekeket nevelő családokat. Például a Fidesz már 13 éve egyetlen forinttal sem emelte a családi pótlék összegét. Mondják meg, kedves kormánypárti képviselőtársak, hányszorosára is nőttek az árak, amióta önök kormányoznak! Segítek: az egy gyermek után járó egyhavi családi pótlék már egy bolti bevásárlásra sem elég.

De a Fidesz-kormányt ez egyáltalán nem zavarja, hiszen a saját államtitkárai és miniszterei fizetését milliókkal emelték. Az önök zsebébe ömlik a közpénz, miközben 13 éve nem emelték sem a gyest, sem a gyetet, sem pedig az anyasági támogatást. És most ne jöjjenek az adókedvezménnyel, mert annak a mértéke is évek óta változatlan. Emellett sok más szociális támogatást is befagyasztottak  és még csodálkoznak, hogy kevesebb gyermek születik?

Tudom, hogy nagy erőlködéssel próbálják kozmetikázni az erre vonatkozó adatokat, de a tények makacs dolgok. Csak két számot mondok: 2008-ban 99 149 gyermek született, 2022-ben mindössze 88 491. Vagyis 13 év fideszes kormányzás után 10 ezer magyar gyermekkel kevesebb jön évente a világra. Na, ez aztán a gyermekbarát kormányzás!

Kedves fideszes és KDNP-s képviselőtársaim, attól, hogy önök 3,8 milliárd forintért demográfiai konferenciát rendeznek, még nem születik több gyerek. Ahhoz, hogy több gyermek szülessen, kiszámítható, tervezhető, biztonságos körülményekre van szükség.

Mondok néhány példát: megfelelő lakhatást, jobb anyagi biztonságot, minőségi egészségügyet és színvonalas oktatást. Csupa olyasmi, amit a Fidesz nem ad meg a magyar családoknak. Ehelyett mit teremtett az Orbán-kormány? Növekvő gyermekszegénységet, folyamatosan romló egészségügyet és szétvert oktatási rendszert. Ebben nőnek fel a gyermekeink. Ma már minden századik gyermek Ausztriában kezdi meg a középiskoláját. És még csodálkoznak, hogy fogy a magyar népesség? És emiatt már elmúltnyolcévezni sem lehet, hiszen a Fidesz-kormány több mint 13 éve kormányoz. Azért, ami most van, az bizony az Orbán-kormány felelőssége. Még az állami fenntartású KSH legfrissebb adatai szerint is egyértelműen nő a gyermekszegénység. Ők mondják, hogy a jövedelmi szegénységben élő gyermekek aránya 10 százalékról (Közbeszólás a Fidesz soraiból.)  befejezi?!  17 százalékra nőtt. Remélem, a saját KSH-juknak már csak hisznek. (Rétvári Bence: Milyen stílus ez?)

De nézzük, mit adott a Fidesz-kormány még a gyermekes családoknak! Önök vezették be a bölcsődei gondozási díjat, ami jelentős anyagi teher a családoknak. A gyermektápszerek és a -ruhák ára az egekbe szökött. Pláne, ha ehhez még hozzávesszük a szintén brutálisan megdrágult gyermekétkeztetést is, arról nem is beszélve, hogy hiányzik a megfelelő minőségű élelmezés, vagyis a fehérje, amitől növekszik a gyermek, a vitaminok, amitől egészségesebb a gyermek. Természetesen a zöldség és a gyümölcs áfája is 27 százalék. A profitszerző vállalkozások zöme ehetetlen ételt ad a gyermekeknek, a fele pedig megy a kukába.

Javaslom, ha ez szóba kerül, ne átsatírozott statisztikákat idézgessenek, hanem kérdezzék meg a szülőket, hogy mekkora anyagi terhet jelent nekik a gyermekük ehetetlen menzája. Emiatt sem születik több gyermek a Fidesz kormányzása alatt, és persze az egészségügy fideszes lerombolása is sokat ront a gyermekek helyzetén. Mondják meg nekem, miért nincs elég orvos, miért nem jut házi gyermekorvosi ellátáshoz több mint 100 ezer gyermek, miért van kevés védőnő, miért nincs elég szakember a sajátos nevelési igényű gyermekek számára!? Hiányzik a megfelelő világítás a tantermek nagy részében. Nézzék meg, hogy egyre több a szemüveges gyermek. Hiányzik a normális fűtés a tél beálltakor a gyermekellenes rendelkezések miatt. És még önök kérdezik, hogy miért ne születik több gyermek? Megmondom én a választ: a Fidesz-kormány miatt.

Persze jöhetnek a központilag manipulált számokkal, meg a visszafele mutogatással, de az egyre fogyó népesség azt bizonyítja, hogy a Fidesz 13 éve masszívan gyermekellenes politikát folytat. Az önök család- és gyermekellenes kormányzása az oka annak, hogy fogy a magyar  vagy azért, mert sokan kivándorolnak, vagy azért, mert sok gyermek meg sem születik. Vagyis a „legfőbb érték a gyerek” szlogent a kormány így változtatta meg: legfőbb érték némely gyermek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.  Zsigó Róbert: Szégyen, amit elmondott!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage