VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Vannak, igaz már igencsak elhalványuló emlékeink arról, hogy milyen is volt az az időszak, amikor önök kormányoztak.

(10.00)

Lássuk, hogy hová sikerült eljutnia (Arató Gergely közbeszól.) a szocialista… (Arató Gergely: A saját felelősségedről!) Ön nem kérdezett, azt gondolom (Rétvári Bence: Szemüveges is!), tehát szerintem jobb lenne, ha befejezné ezt a párbeszédet velem. Köszönöm.

Tisztelt Képviselő Asszony! Vegyük számba azt, hogy 2010-ben hová sikerült eljutnia az ön által magasra magasztalt szocialista kormányzásnak! 2011-ben a magyar emberek családalapítási és gyermekvállalási kedve a mélyponton volt. Önök eltörölték a korábbi otthonteremtési rendszert, megszüntették a kedvezményes kamattámogatott hiteleket, majd a devizahitelezés csapdájába terelték magyar családok százezreit. Mondjuk ki, ez történt! Tehát ne magasztalja nekem azt a szocialista családpolitikát, ami által mélypontra került a gyermekvállalás Magyarországon!

Eltörölték az egy- és kétgyermekesek adókedvezményét, a háromgyerekesekét pedig radikálisan csökkentették. Nem támogatták sem az egy, sem a két gyermeket nevelőket, és a háromgyerekeseknek is csak minimális állami hozzájárulás járt. A gyes időtartamát is lecsökkentették, amit a nemzeti kormány állított vissza 2010-ben három évre.

A kormányváltást megelőzően rengeteg nőnek választania kellett, hogy gyermeket vállal vagy a munkahelyét tartja meg. Nem csak az ösztönzők hiánya vetette vissza azonban a gyermekvállalási kedvet. Sok pár egyáltalán nem engedhette meg magának, hogy gyermeket vállaljon, mert ha volt is munkájuk, az alacsony keresetük nem tette lehetővé a családalapítást. A kétkulcsos adórendszer azokat büntette elvonással, akiknek a jövedelmi helyzete lehetővé tette volna a gyermekvállalást. A balliberális adórendszer a jövedelmek eltitkolására, a segélyekből való megélhetésre ösztönzött. A ’94-es Bokros-csomag és a 2008 utáni Gyurcsány-Bajnai-féle megszorítások olyan szinten taszították mélybe a gyermekvállalási kedvet mutató teljes termékenységi arányszámot, amelyet talán sosem látott az ország.

A zuhanást aztán a nemzeti kormány intézkedései, a családi otthonteremtési kedvezmény, a babaváró támogatás, a családtámogatások, az adókedvezmények állították meg, majd indították újra emelkedésnek.

Igaza van abban, hogy van mit tenni ezen a területen is, egyáltalán nem dőlhetünk hátra, ezért próbáljuk a családokat segíteni minden lehetőséggel és rendelkezésre álló eszközzel abban, hogy a gazdasági helyzetük, a pénzügyi helyzetük ne jelentsen akadályt és ne vessen gátat a gyermekvállalásnak.

Azt gondolom azonban, hogy az eredeti CSOK mint a kormányzat család- és lakáspolitikai zászlóshajója, betöltötte a szerepét, keretében több mint 233 ezer család jutott Magyarország Kormánya támogatásával önálló otthonhoz, és 754 milliárd forint támogatásban részesültek a magyar családok. A közel hat és fél év kiemelkedő eredménye jelentősen járult hozzá a családok életszínvonalának emeléséhez.

Mivel folyamatosan vizsgáljuk mind a lakáspiaci helyzetet, mind pedig, ahogyan ön is mondta, a demográfiai helyzetet, 2024. január 1-jétől bevezetjük a CSOK Pluszt, ez a CSOK-nak egy megváltoztatott formája, amely minden eddiginél nagyobb támogatást fog nyújtani a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtésében.

Elindítottuk a bölcsődefejlesztési programot is, amire igencsak azt lehet mondani, hogy ezzel is el voltak önök maradva, hiszen 2010-ben 32 ezer bölcsődei férőhely volt; most már több mint 90 százalékkal több férőhely, 63 ezer férőhely van Magyarországon. Ezzel is azt szeretnénk elősegíteni, hogy azok az édesanyák, akik szeretnének visszatérni a munka világába, megtehessék azt.

Visszatérve a CSOK Pluszra: 15, 30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető lesz január 1-jétől. Amit nagyon szeretnék még kihangsúlyozni, hogy a CSOK Plusz mellé akár a falvakban élők a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetik, és az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

Úgyhogy, képviselő asszony, azt szeretném kérni öntől, hogy ezekben az ügyekben és ezekben a családtámogatási intézkedésekben támogasson bennünket, mert nekünk valóban a magyar családok az elsők. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage