DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ha önt megkeresték állampolgárok megélhetéssel kapcsolatos ügyekben, akkor kérem, tolmácsolja majd nekik a kormányzati álláspontot.

Először is, szeretnék önnek arról beszélni, hogyan is áll a gazdaság teljesítménye. Amit ön lekicsinylően kommentált, az szerintünk egy fontos és jó fejlemény, hogy újra növekedési pályára került a magyar gazdaság. A járvány, illetve a háborús helyzet az egész európai gazdaságot kisiklatta, olyannyira, hogy a világ nagy gazdasági térségei közül Európa szenvedi el a legnagyobb visszaesést, stagnálás van; Németországban pedig csökkenni fog a gazdaság. (Arató Gergely: Magyarországon is.) Ehhez mérten jó hír az, hogy Magyarország visszakerülhet a növekedési pályára.

4 százalékkal haladja meg a magyar gazdaság teljesítménye a járvány előtti szintet, miközben az uniós gazdaság egésze 3 százalékkal haladja meg. Az IMF szerint jövőre Magyarországon lesz a legnagyobb gazdasági növekedés a visegrádi országok között, ami az uniós növekedési átlag kétszerese lehet. (Arató Gergely közbeszól.) Fontos körülmény az, hogy a foglalkoztatás, a foglalkoztatottság továbbra is rekordszinten van: 4 százalék alatti a munkanélküliség, miközben az uniós munkanélküliségi arány 6 százalékos.

Az is fontos fegyvertény, hogy a beruházások még ebben a nehéz környezetben is rekordot döntöttek Magyarországon, amelyek azért fontosak  bármennyire is támadják önök ezeket a beruházásokat , mert ezek tartják meg a munkahelyeket, illetve ezek képesek arra, hogy újabb munkahelyeket hozzanak létre.

Amit ön szintén lekicsinylően említett, az infláció kérdése: szerintünk fontos fegyvertény, hogy a kormány, teljesítve vállalását, 10 százalék szorította az inflációt, úgy, hogy a magas infláció nem a kormány döntéseinek következménye, hanem szerte Európában azért van, mert egy rendkívüli, súlyosan benézett, elhibázott, előkészítetlen szankciós politika miatt egekbe lökték az energiaárakat egész Európában (Arató Gergely: Európában mindenütt alacsonyabb!), és ez tartósan gajra vághatja egész Európa versenyképességét. Az úgy nem fog menni, hogy az európai országok csak többszörös áron tudják beszerezni a gazdaságukhoz szükséges energiát, és jó pár országban már elkezdődött a nagyvállalatok, például a vegyipari vállalatok elvándorlása. Szóval, én óvatosabban bánnék azzal, hogy mi is az infláció oka.

Az is fontos fegyvertény, hogy megszületett a megállapodás a minimálbér-emelésről: 15 százalékos minimálbér-emelés lesz, a szakmunkás minimálbér esetében 10 százalékos. Ez utóbbi 326 ezer lesz, a minimálbér 266 ezer, miközben az önök kormányzása idején 74, azaz 74 ezer forint volt a minimálbér. (Arató Gergely: Többet is ért!) Jóval több, mint háromszorosa a mostani összeg az önök kormányzása idején felmutatott összegnek.

Tudjuk azt is, hogy mit javasol az árnyékkormány  ezt is mondja el majd annak, kérem, aki érdeklődik! Magasabb jövedelemadó-kulcsokat akarnak. A gazdagokra hivatkoznak, de már a középosztályt is magasabb adókulccsal sarcolnák (Arató Gergely: Ez nem igaz!), pontosan úgy, ahogy tették 2010 előtt (Az elnök csenget.), amikor is az átlagbérre már a magasabb adókulcs vonatkozott, nem a felső 1 százalékra, hanem az átlagbérre.

Magasabb társaságiadó-szintet akarnak, ezért kampányoltak a globális minimumadóért, ami azt jelentené, hogy a társasági adó ne 9, hanem 15 százalék legyen. (Arató Gergely: Igaz!) Újfajta adókat is bevezetnének, a költségvetési módosítókból ez világosan látszik, például karbonadót akarnak Magyarországon  ez egy újabb sarc.

Nem támogatják a reálbér emelését célzó lépéseket. Hogy egész pontosan idézzek, hiába próbálja letagadni, azt mondta az önök árnyékminisztere, hogy ne menjünk fejjel a falnak, ne azzal kezdjük, hogy csinálunk egy 15 százalékos reálbér-növekedést, mert megvan ennek a helyes menetrendje. Tehát nem támogatja azt, hogy most legyen reálbér-emelkedés Magyarországon (Arató Gergely. Nem igaz!). Ez az önök hivatalos, árnyékkormányszintre emelt politikája. (Soltész Miklós: Így van! Szégyen!)

Nem támogatják az extraprofitadót sem, amely több száz milliárddal növeli a magyar gazdaság mozgásterét. Nem támogatják az energiaár-támogatást (Arató Gergely: De!), és hogy egy hetediket is mondjak, leállítanák a paksi beruházást. A paksi beruházás leállítása, a Paksi Atomerőmű leállítása (Arató Gergely közbeszól.) önmagában is jelentős energiaár-emelkedéseket jelentene Magyarországon. (Arató Gergely: Ez viszont már nem igaz!)

Úgyhogy kérem, mondja el az önnél érdeklődő állampolgároknak, hogy amit önök javasolnak, az ugyanaz a megszorítási recept, ami egyszer már térdre kényszerítette Magyarországot és a magyar gazdaságot, és arra kérem önöket, hogy ne akarják újra felírni ezt a receptet az ország számára. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage