ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Ennek a törvényjavaslatnak az esetében talán azt kell először elmondanunk, hogy itt alapvetően egy támogatható szabályozási célról, támogatható elképzelésről van szó. Valóban arról van szó, hogy egy európai uniós irányelvet ültet át a magyar parlament, és hát, ezekben az időkben ezért is hálásnak kell lenni, mert végül is kezdeményezhettek volna nemzeti konzultációt, népfelkelést is annak érdekében, hogy Magyarországon ne kelljen alkalmazni ezt a jogszabályt.

Így aztán végül is azt kell mondanom, helyeseljük azt, hogy a kormány ebben az esetben úgy döntött, hogy végrehajtja az uniós tagsággal járó kötelezettségeket, és kezdeményezi ennek a jogszabálynak a megalkotását, még akkor is, ha a fideszes vezérszónok, ha jól értettem, közben elmondta, hogy ez is a nemzeti szuverenitás megcsúfolása, hiszen hogy meri az Európai Unió megvédeni a magyar állampolgárokat a magyar cégektől és a magyar kormánytól. Itt alapvetően egy olyan szabályozásról van szó, amelynek a lényege az, hogy a cégeknek átláthatóvá kell tenniük a fenntarthatósági feltételeknek, a szociális és környezeti feltételeknek való megfelelésüket. Ez az uniós jogszabály tehát védi a magyar polgárokat, ezért az átültetését helyeseljük és támogatjuk.

Hozzá kell tennem, hogy mint minden uniós jogszabályt  ezt képviselőtársaim nem szokták itt elmondani , ezt sem Brüsszel vagy Szent Mihály arkangyal a brüsszeli katedrális tetején hozza, hanem az uniós intézmények hozzák Brüsszelben és Strasbourgban, ahol ott ülnek a magyar kormány képviselői és tagjai a Tanácsban, és ott ülnek a magyar európai parlamenti képviselők, többségükben egyelőre és sajnos fideszesek az Európai Parlamentben. Így aztán azt kell mondanom, hogy ezek olyan jogszabályok, amelyeket közösen hoztunk meg, és ezeknek a betartása nemcsak nemzeti érdekünk, de egyben kötelező vállalásunk, közösen vállalt feltételek teljesítését is jelenti.

A jogszabály tartalmával kapcsolatban az tehető fel inkább kérdésként, hogy mennyire lesz egyértelmű és szigorú ennek a végrehajtása. Hiszen látjuk azt, hogy például a környezeti szabályokat hányféle módon vehetik semmibe a kormány által kedvelt vállalkozások, fideszes milliárdosok cégei vagy éppen a kormány által erre kiszemelt európai és főleg Európán kívüli multik. Látjuk azt, hogy mit érnek ezek a környezetvédelmi szabályok, ezért aztán vannak kétségeink abban, hogy ennek a jogszabálynak a végrehajtása a valóságban mennyire fog megtörténni; de hát reméljük, hogy így lesz. Még egyszer mondom, hogy ez egy előre való lépés, egy kedvező lépés a környezet állapota és a szociális jogok védelme szempontjából.

Azért nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen fenntarthatósági jelentést fog adni, mondjuk, a Ferihegyi repülőtér, majd rövidesen állami vállalat, amelynek most már sem zajvédelmi engedélye, sem környezetvédelmi engedélye nincs, és jól láthatóan sem a repülőtér, sem a kormány semmit nem tesz azért, hogy megvédje a környéken élő jó pár száz család és a Budapest tágabb környezetében, keleti régióiban élő több százezer ember érdekeit, nyugalmát, vagy bármit tegyen a reptér zajszennyezése ellen. Kíváncsi vagyok, hogyan fogja teljesíteni ezeket az előírásokat és milyen jelentést fog adni az a kőbánya, amelyet egy kiváló fideszes képviselőtársunk barátja üzemeltet Recsken, és amelyik már többedik alkalommal árasztja el sárlavinával a környező településen élő legszegényebb emberek házait. Kíváncsi vagyok, hogyan fognak megfelelni ezeknek a fenntarthatósági feltételeknek és milyen jelentést fognak adni azok az akkumulátorgyárak, amelyeknél folyamatosan környezeti problémák, balesetek, a munkavállalók jogainak semmibevétele történik.

Ezek persze költői kérdések, tisztelt képviselőtársaim, nem fognak rá válaszolni. (Bánki Erik: Mi köze van ennek a törvényjavaslathoz?) Az a köze van  magyarázom el talán az összefüggéseket kevésbé átlátó képviselőtársamnak  ehhez a jogszabályhoz, hogy az az uniós szabály célja, hogy növekedjen a gazdasági szereplők, a vállalkozások környezeti tudatossága. S amíg az önöknek kedves vállalkozások minden létező szabályt is áthághatnak minden különösebb következmény nélkül, addig félek attól, hogy ez a tudatosság valójában nem fog növekedni.

De mivel ez a szabályozás a környezeti érdekeket és a társadalmi felelősséget szolgálja, olyan értékeket, amelyek a szociáldemokrata árnyékkormánynak is fontosak, ezért a Demokratikus Koalíció frakciója támogatni fogja ezt a jogszabályt, és könyörtelenül számon fogja kérni a kormányon ennek a végrehajtatását. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage