NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Napjaink felgyorsult, folyamatos technikai, technológiai fejlődése, társadalmi-gazdasági változása óriási kihívások elé állítja a természetes környezet megvédése érdekében tett erőfeszítéseket. Ha szétnézünk a világban, azt láthatjuk, hogy globális szinten a minden korábbinál gyorsabb ütemű iparosodás és a természeti erőforrások kimerülése olyan folyamatokat idéztek elő már eddig is, mint például az elsivatagosodás, az aszályok állandóvá válása, az időjárások szélsőségessé válása és a migráció. Ezek a folyamatok hosszú távon súlyos gazdasági, társadalmi és természeti problémákat állandósítanak. Éppen ezért a nemzetközi közösségnek szemléletváltásra van szüksége, a fenntartható fejlődés irányába kell határozott lépéseket tennünk. Bele kell építeni a fenntartható fejlődés szempontjait a mindennapi gondolkodásunkba és a mindennapi döntéshozatalunkba.

Magyarország Alaptörvénye kimondja: „A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A gazdasági növekedés és a klímavédelmi, energiahatékonysági, fenntarthatósági szempontok Magyarország számára nem jelentenek akadályt.

(14.20)

Magyarország az elmúlt harminc évben úgy volt képes a gazdasági növekedésre, hogy közben a szén-dioxid-kibocsátását csökkentette. Erre a teljesítményre Magyarország mellett mindössze 19 másik ország volt képes. Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás 15 százalékkal csökkent.

(Gelencsér Attila elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

Az Európai Unió bevezeti a gazdaság működésében az úgynevezett ESG  Environmental Social Governance -szempontrendszert, amelynek célja, hogy az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenysége a fenntarthatóság és az egységes vállalati felelősségvállalás tekintetében objektíven vizsgálható legyen. Ennek a szempontrendszernek a környezeti pillére többek között a légszennyezésre, az energiafogyasztásra, a hulladékkezelésre, valamint a biodiverzitásra ható tényezőt tartalmazza, míg társadalmi pillére munkavédelmi és egészségügyi előírásokat és átláthatósági feltételeket tartalmaz.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy az EU-s kötelezettségeinknek és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségünknek eleget téve a magyar Országgyűlés megalkossa a nemzeti ESG-keretrendszerről szóló törvényt. Fontos hangsúlyozni, hogy az uniós kötelezettségnek történő megfelelés során Magyarország a lehető legönállóbb, a nemzeti sajátosságokra leginkább épülő ESG-rendszert alakítja ki. Tekintettel arra, hogy még nincs rögzült európai gyakorlat, a hazai ESG-rendszer korai kialakításával hatékonyan tudjuk érvényesíteni a magyar nemzetgazdaság, különösképpen a hazai vállalkozások érdekeit.

Nekünk, kereszténydemokratáknak a fenntarthatósági szempontok és a teremtésvédelem, az egészséges, természetes környezet megóvása kiemelt prioritás, így támogatjuk az előttünk fekvő törvényjavaslatot, benne a Gazdaságfejlesztési Minisztérium koncepcióját a magyar ESG-rendszer kialakításáról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage