DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban engedjék meg, hogy megköszönjem szinte kivétel nélküli támogató véleményüket és felszólalásukat! Nagyon bízom benne, hogy Komjáthi képviselőtársamat is sikerül meggyőzni arról a hátralévő időszakban, hogy ők is támogassák ezt a javaslatot.

Amit az elsősorban ellenzéki hozzászólók mondataiból kiszűrtem, arra nézve engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket arra, hogy amikor az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényét elfogadta, akkor nem csupán Magyarország jogrendjének alapját, de a múlt, a jelen és a jövő magyarjai közötti szövetség kereteit is lefektette, mindezt a nemzeti felelősségvállalással, a generációs felelősségvállalással, a természeti értékeinkkel való gazdálkodás felelőssége vállalásával kapcsolatban mondom.

Az ebben az Alaptörvényben kinyilvánított alkotmányozói akarat meggyőződésünk szerint egy olyan közös értékrendet teremtett az állam, a természetes és a jogi személyek viszonylatában, amelyben értelmezhetővé válnak az olyan elvont fogalmak is, mint a környezeti fenntarthatóság, a társadalmi felelősség vagy az irányítási elhivatottság. Mindezt azért mondom, mert a képviselőtársaim által felhozott, néha adott, néha elég erőltetett példákban gyakorlatilag ezeket a fogalmakat keresték; ezeket a fogalmakat nem az Európai Unió jogrendjének átültetése, hanem a magyar Alaptörvény, Nemzeti hitvallásunk is tartalmazza.

Ami a transzparenciát és annak a garanciáját mutatja, hogy maga a törvényjavaslat is nagyon pregnánsan kimondja, hogy ennek hatálya minden nagyvállalatra kiterjed, ezért nem lehet kibújni a jelentéstételi és adatszolgáltatási kötelezettség alól. Éppen ez a transzparenciális kötelezettség szolgálja a széles körű hatályt, amely által minden érintett cégnek megkülönböztetés nélkül kell ezeket az adatokat szolgáltatni. Azok tehát, amelyek egyes, akár tevékenységük, akár termékeik, akár a telepítési helyük szerinti megkülönböztetésre alapot adnak, ennek a törvénytervezetnek a tekintetében meggyőződésem szerint generális szabályozást jelentenek.

Köszönöm ellenzéki képviselőtársaimnak a támogatást is, és engedelmükkel külön nem reagálnék azokra a megjegyzésekre, amelyeket a pártállásból eredő, egyébként kötelező vagy akár a kötelezőt meghaladó rosszmájúság generált. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy a jelen lévő frakciók képviselői átlátták ennek a javaslatnak a jövőbe mutató szabályozását, átlátták annak a nemzeti jelentőségét, ami ennek a szabálynak az általános és átlátható alkalmazhatósága és ami a szabály kialakításánál a saját nemzeti érdekeink érvényesítésére lehetőséget ad.

Kérem, hogy ez az alapvető szakmai véleményük a végszavazáskor a szavazataikban is nyilvánuljon meg. Köszönöm a türelmüket, elnök asszony, önnek köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage