SZABÓ ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az előttünk fekvő, a munkavédelemről szóló ’93. évi XCIII. törvény módosításáról szóló tervezet már nem az első ilyen tervezet, amellyel foglalkozunk, és most is nagyon aktuális, hogy ismételten foglalkozzunk annak az átalakításával. Elsősorban a más jogszabályokkal való koherencia megteremtését szolgálja, olyan pontosítás, behatárolás, ami segíti a munkáltatókat a napi tevékenységükben, és védi a munkavállalókat, nagyobb biztonságot teremtve. És hogy ez mennyire így van, hiszen a folyamatos foglalkoztatásnövekedés mellett 2022-ben kevesebb munkahelyi baleset történt, hála az égnek, és mintegy 20 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma. Nyilvánvalóan azért van ez, mert a munkavédelmi törvény szabályozásai megfelelő paramétert és feltételrendszert teremtenek ennek a közegnek.

2022-ben volt a tisztelt Ház előtt utoljára törvénymódosítás ezzel kapcsolatban. Az azóta eltelt időszakban tapasztalt gyakorlati tapasztalatokat és az EU-s irányelveket kívánjuk átültetni.

(14.50)

Az elmúlt időszakban nagyon sok új technológia került be az országba, új ipari ágak, szakágak keletkeztek, illetve a technológiákon belül is átstrukturálódás történt, hiszen nagyon sok helyen automatizálás, gépesítés, más munkafolyamatok, gyorsabb eljárások kerültek bevezetésre, ezért mindenféleképpen szükséges, hogy újraszabályozzuk ezt a kört.

Van néhány olyan ipari terület, ipari ágazat, ahol kiemelten fontos a munkabiztonság megteremtése. Ilyen konkrétan az építőipar, az élelmiszeripar, de akár mondhatnám a mezőgazdaság területét is. A tapasztalatok szerint ezeken a területeken van a legtöbb munkahelyi baleset.

Van két európai uniós irányelv, az egyik a 2017. évi 2398. EU parlamenti és tanácsi irányelv, a másik pedig a 2022. évi 431. parlamenti és tanácsi irányelv, ezek átültetése és jogszabályi megfeleltetése is megtörténik ebben a törvénymódosító csomagban.

Néhány elemet szeretnék kiemelni én is. Egyrészről miniszteri rendeletben lesz szabályozható a pontos munkavédelmi felsőfokú és középfokú végzettségek meghatározása, amely folyamatosan, aktuálisan a szükséges továbbképzéseknek megfelelően alakítható. A másik nagyon fontos, hogy kormányrendelet tudja szabályozni a bírságok mértékét. Sem a minimum-, sem a maximumösszeg nem változik, de hogy ne legyen két helyen szabályozás, a törvényben is és a kormányrendeletben is, ez külön történik meg.

Államtitkár úr említette, hogy az egészségügyi társaságoknál, egészségügyi cégeknél az adminisztráció csökkentése miatt bizonyos bejelentési formák törlésre kerülnek a szúró- és vágóeszközök területén. Ez központi nyilvántartásból nyomon követhető, ott már megvannak, ezzel segítjük az ő munkájukat.

Amit még szeretnék kiemelni, és mindenképpen nagyon fontos: egyrészt pontosításra kerül az építőiparon belüli bejelentési kötelezettséggel rendelkezők száma, másrészt balesetek esetében pontosításra kerül az aktuális időpont, amikor ezt meg kell tenni közvetlenül és milyen formában, harmadrészt, amit szeretnék kiemelni, hogy olyan technológiai és munkaeszköz-beszabályozások és -pontosítások meghatározására kerül sor ezen jogszabályok által, amivel az aktuális modern rendszert tudjuk követni.

Az is nagyon fontos, hogy munkabiztonsági szempontból pontosításra kerül a munkaegészségügyi és a munkabiztonsági szakértők köre és feladatrendszere, éppen azért, hogy a munkahelyi balesetek kivizsgálása minél aktuálisabb és minél pontosabb legyen.

Tisztelt Ház! Az itt található jogszabályok és törvények védik a magyar munkavállalókat, támogatják a magyar munkáltatókat. A Fidesz-frakció támogatja a törvénymódosítást. Az a kérésem a tisztelt Házhoz, hogy szintén támogassák szavazatukkal ezen jogszabály-módosítást. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage