BALASSA PÉTER, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Az előttünk fekvő előterjesztést, a 21/2015. számú országgyűlési határozat módosításával kapcsolatos előterjesztést támogathatónak tartjuk, és néhány észrevételt szeretnék ezzel kapcsolatosan tenni.

A nukleáris energia villamoserőművi alkalmazása során műszaki, gazdasági szempontból legfontosabb a biztonság. A biztonság kérdését természetesen a teljes életciklusra kell vizsgálni, beleértve a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék problémáját is. Az Országgyűlés, mint már önök is mondták, 2015-ben fogadta el a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikáját. Ez a politika természetesen összhangban áll a vonatkozó Euratom tanácsi irányelvvel is. Ennek a politikának felel meg a radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelem hazai kezelési gyakorlata, amit az illetékes nemzetközi szakértői csoport átfogónak és jól működőnek minősített. Az atomenergiáról szóló törvény értelmében az Országgyűlés a kormány előterjesztésére 5 évente felülvizsgálja hatályos politikáját. Ez 2025-ben lenne esedékes; a nemzeti politika jelenlegi módosítását működtetési, illetve adminisztratív okok indokolják.

Az előbbihez tartozik, hogy a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak üzemidő-hosszabbítása során új, alternatív, a korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag-felhasználásra is sor kerülhet. Az adminisztratív okot az Országos Atomenergia Hivatal lényegesen megváltozott jogi státusza jelenti, amit át kell vezetni a nemzeti politika dokumentumán.

A Jobbik a Paksi Atomerőművet mind az ország energiabiztonsága, mind a klímavédelem-vállalások teljesítése szempontjából kiválthatatlannak tartja. Elkötelezettek vagyunk a megújuló energiafajták alkalmazása iránt. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy a villamosenergia-ellátás biztonsága nemzetstratégiai kérdés, a fogyasztói ár alacsonyan tartása pedig lakossági és gazdasági érdek is egyaránt. Ezeket a szempontokat csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha az ország nukleáris alaperőművi kapacitását fenntartjuk  ez nagyon fontos.

És tegyünk hozzá még egy fontos tényt: a szén-dioxid-kibocsátás, vagyis a klímavédelem szempontjából a nukleáris energia tiszta energiának minősül. A most tárgyalt határozati javaslat elfogadását támogatjuk, ahogy a felvezetésben ezt elmondtam. A nukleáris energia felhasználásának támogatásától vagy elutasításától függetlenül a paksi erőmű léte, működése ténykérdés, a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék biztonságos kezelése pedig mindnyájunk és a magyar társadalom érdeke. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage