DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország tisztaenergia-ellátása szempontjából óriási dolog, hogy a paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól, melynek megfelelően a felek aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet is.

(16.20)

Mindezek alapján biztonsággal állítható, hogy a 2030-as évek elejére már megkezdhetik a termelést az új paksi blokkok.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Megkezdődött tehát az új reaktorok építése Pakson, és ez a bővítés ma a legnagyobb nukleáris projekt a kontinensen, ráadásul igazi nemzetközi együttműködésről van szó, hiszen az orosz fővállalkozó mellett több amerikai, német, francia, svéd, osztrák, illetve már 94 magyar céget is bevontak. Mindkét tervezett blokk alatt megtörtént 5 méteres mélységig a talajkiemelés, innentől a következő cél a 23 méteres mélység elérése. Emellett jól haladnak a résfalazási munkák is, jelenleg 77 százaléknál tart az ezen dolgozó német-amerikai vállalat. Továbbá megkezdődött a talajszilárdítási munka is, és a következő fél évben 60 épületet is felhúznak.

A paksi beruházás nyomán hazánk továbbra is a világ azon 20 országa között tud majd maradni, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan növelik a gazdasági teljesítményüket, az új blokkokkal ugyanis évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását váltják ki, ami háromszorosa annak, mint amit a magyarországi erdők el tudnak nyelni évente.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az európai energiaellátás utóbbi évekbeli válságának egyik fő oka az, hogy Brüsszelben az ügyet súlyosan átpolitizálták és átideologizálták, miközben itt a fizikai valóság kérdéséről van szó. Számunkra az energiaellátás kérdése sem nem politikai, sem nem ideológiai ügy, s főként azért nem, mert sem politikai nyilatkozatokkal, sem pedig ideológiákkal nem lehet fűteni, nem lehet a gazdaságot működtetni.

A Fidesz-KDNP-kormány úgy gondolja, hogy kötelezettsége az ország energiaellátásának biztosítása. Ezért fontos, hogy növelni tudjuk függetlenségünket, azaz csökkenteni tudjuk kiszolgáltatottságunkat a nemzetközi energiapiacoktól, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentés eredményeit és a környezetünket. Ne feledjék, ma még mindig az atomenergia az egyetlen módja annak, hogy nagy mennyiségben, biztonságosan, olcsón és fenntartható módon termeljünk áramot.

Magyarország ellátásbiztonsága nemzeti érdek, és a nemzeti érdek azt diktálja, hogy növelnünk kell a nukleáris energiabeli kapacitásainkat, ez pedig csak úgy lehetséges, hogyha új atomerőművi blokkokat építünk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tényként kell megállapítani, hogy az Országgyűlés 2022 decemberében nagy többséggel elfogadta a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról szóló 56/2022. számú OGY határozatot.

Továbbá tényként kell azt is megállapítani, hogy a 2022. évben az uniós jogi kötelezettség alapján a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői csoportja vizsgálta hazánk radioaktívhulladék-kezelési és kiégettfűtőelem-kezelési gyakorlatát. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy Magyarország átfogó, kiterjedt és jól működő rendszert dolgozott ki és működtet a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos és hatékony kezelésének fenntartására és annak továbbfejlesztésére.

Tényként kell megállapítani azt is, hogy a Szabályozási és intézményi keretek alfejezet módosítása szükséges az OAH-jogállás változása miatt.

Végül a kiégett üzemanyag forrása, kezelése, a nukleárisüzemanyag-ciklus zárószakaszára vonatkozó politikai meghatározása alfejezet feladatul szabja, hogy a Paksi Atomerőmű további üzemidő-hosszabbítása miatt keletkező többlet kiégettüzemanyag-mennyiséghez igazodóan a kiégett kazetták átmeneti tárolójának bővítési koncepcióját ki kell dolgozni. A H/6078. számú országgyűlési határozati javaslat nem tesz egyebet, mint a fenti tényekhez igazodóan a nemzeti politika felülvizsgálatára tesz javaslatot.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az elhangzottakra tekintettel kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló országgyűlési határozat módosításáról szóló 6078. számú országgyűlési határozati javaslatot. A KDNP frakciócsoportja támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage