KOMJÁTHI IMRE, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tulajdonképpen most olyan szabályozás lép életbe, mintha az önkormányzat egy normál gazdasági vállalkozás volna, ahogy azt Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, a somogyi Tab polgármestere mondta.

A pénzügyi gondnok, mint egy gazdasági vállalkozás esetében felméri, milyen olyan vagyonelemei vannak a településnek, amelyek alkalmasak az adósságtörlesztésre vagy annak visszafizetésére. A települések adóssága tulajdonképpen állami adósság, a mostani változással viszont az állam azt szeretné elérni, hogy ne neki kelljen helytállni az önkormányzati hitelekért.

A Fidesz az elmúlt évek során folyamatosan számolja fel az önkormányzatiságot. Először elvette az iskolákat, amivel csak annyit ért el, hogy romokba döntötte a közoktatást, folyamatos a tanárhiány, a szaktanárok egyre több iskolából, már budai intézményekből is hiányoznak, nemhogy hátrányos helyzetű térségekből. Elvették tőlük a gépjárműadót, hogy a saját útjaik felújítására, újak építésére se legyen pénzük. Közműadót vetettek ki a vízcsövekre és a távhőcsövekre. Ezzel mit értek el? Hogy állandósult az ivóvízprobléma egyre több városban, a 30-40-50 éves hálózat egyre nagyobb része azonnali cserére szorul. Bevezették az önkormányzati sarcadót, vagyis a szolidaritási hozzájárulást; százmilliárdokat vesznek el a jómódú településektől, hogy azt papíron a szegényebbeknek adják, de valójában egy polgármester sem volt, aki azt mondhatta volna, hogy ezekből a pénzekből jelentős mennyiséget kapott volna a faluja vagy a városa. Most pedig lehetővé tennék, hogy egy település vagyonát csak úgy átjátsszák a hitelezőknek, akár ingatlanokat is.

Ennek tükrében a Magyar Szocialista Párt nem tudja támogatni a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage