GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Vejkey képviselő úrnak mondom, az, hogy valaki nem tud régi dolgokról, az nem indokolja azt, hogy ilyen durva megfogalmazásokat használjon. Tudja, képviselő úr, nem árt néha tájékozódni, mielőtt itt, az Országgyűlésben  akár költői kérdésként is  felteszünk olyat, hogy ki hazudik.

2010 előtt az önkormányzatoknak egy jó része úgynevezett devizakötvényt bocsátott ki  ugye, akkor a forintárfolyam ezt eléggé lehetővé tette , és ma is itt ül az Országgyűlésben, nem ma itt, a teremben, hanem ma is országgyűlési képviselő az a volt megyei közgyűlési elnök, aki az általam akkor vezetett önkormányzati bizottságban nagy hangon mondta, hogy milyen jól jár az ő megyei önkormányzata, mert devizakötvényt bocsátottak ki, és az most mennyi fejlesztési és egyéb lehetőséget fog az ő megyéjének jelenteni vagy nyújtani. Aztán eljött a 2010-es kormányváltás. Most, ma is itt ül, ebben a teremben 6 óra néhány perckor az az egyik képviselő, aki bedöntötte a forintot  ugye, nyilván mindenki emlékszik erre (Rétvári Bence: Itt van Gyurcsány Ferenc? Nem láttam!) , és, hopp, ezek a devizakötvények máris nem jelentettek olyan jó üzletet az önkormányzatoknak. Úgyhogy, tisztelt képviselő úr, nem volt az véletlen, hogy jó néhány olyan önkormányzat volt, amelyet aztán 2010 után az Orbán-kormánynak egyébként muszáj volt konszolidálnia.

Szeretném mondani képviselőtársaimnak és a kormánynak, hogy nem a DK-frakció vagy nem az ellenzéki képviselők állítják azt, hogy nagyon sok önkormányzatot fog esetleg érinteni majd ez az adósságrendezési eljárás, hanem  úgy, ahogy itt Komjáthi képviselő úr szájából elhangzott  a TÖOSZ elnökétől származik itt néhány mondat, a TÖOSZ elnökét pedig Schmidt Jenőnek hívják, aki Tab fideszes polgármestere, tehát azt gondolom, hogy ebből a szempontból szinte mindegy is, hogy fideszes önkormányzatról van szó, vagy pedig nem.

Nem akarok még egyszer szót kérni, és nem akarok az elnök úr türelmével visszaélni, azt szeretném kérni az államtitkár úrtól, hogy tegye már meg, hogy a válaszában azokra a felvetésekre, amelyeket felvetettem, egy tisztességes, szakmai választ ad, hiszen ön nem fideszes parlamenti államtitkár, úgyhogy bízom, hogy esetleg szakmai választ is kaphatok. Köszönöm szépen. (Taps a függetlenek soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage