GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Kovács képviselőtársamnak szeretném mondani, hogy ön mint régi rutinos polgármester biztosan különbséget tud tenni a fejlesztési hitelek, illetve a működési hitelek között; illetve azt is pontosan tudja, hogy amikor egy önkormányzatnak működési eredménye van, no, abból lehet ezeket a fejlesztési hiteleket teljesen szabályosan visszafizetni. És ez volt a helyzet 2010-ig a Fővárosi Önkormányzat esetében, amiről ön beszélt. Itt tehát semmiféle felelőtlen gazdálkodás nem volt, egészen egyszerűen a város működési eredményéből finanszíroztuk akkor ezeket a fejlesztési hiteleket, és fejlődött is a város. Pontosan azok a fejlesztések valósultak meg, amelyek a városlakók mindennapjaihoz voltak szükségesek, nem pedig stadion- és egyéb beruházások valósultak meg.

Még egyet szeretnék mondani. Valahogy úgy fogalmazott, hogy ezeknek a kisebb településeknek, kis önkormányzatoknak már nincs vagyonuk, és hogy igazán már semmilyen bevételük nincs. Akkor kérdezem én, hogy mit fog tenni a csődbiztos. Az állami normatívát fogja majd másképp elosztani, és majd az ő személyes döntése lesz, hogy mire költsön az az önkormányzat? Ebben azért nekem megint csak vannak kételyeim.

És nagyon gyorsan szeretném Kósa képviselő úrnak mondani, hogy hát, képviselő úr, önök pont ezt tették. 7-22 éves korig államosították a közoktatást, és pontosan hogy egyformára akarták szabni a kistelepülési általános iskola első négy osztályát is, meg mondjuk, a fővárosban a gimnáziumot, ahol az első évben nyelvet tanulhatnak a gyerekek. Ha tehát önnek az az igénye, hogy ebben legyen valamiféle különbség, akkor azt gondolom, ugyanezt el lehetne várni akár az oktatásban, akár más egyéb, önök által államosított területen.

Most 1700 önkormányzat van jelen pillanatban, képviselő úr, amelyik rendkívüli központi költségvetési támogatást szeretne. Úgyhogy én azt hiszem, jóval több lesz, mint 30-40 az az önkormányzat, amelyet ez a csődbiztos vagy csődgondnokság fenyeget. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage