RÉTVÁRI BENCE (KDNP): Köszönöm szépen. Nem terveztem, hogy ehhez a napirendi ponthoz hozzászólok, tisztelt képviselőtársaim, lesz majd lehetőség a következőnél, de azért Gy. Németh Erzsébet képviselőtársunk két felszólalása mindenképpen gombnyomásra sarkallt. (Gy. Németh Erzsébet: Helyes!) Tehát azért szeretném kifejezni, hogy teljesen másként gondolkodunk bizonyos dolgokról, mint Gy. Németh Erzsébet.

Azt mondani a budai Vár második világháborúban lerombolt történelmi épületeinek újjáépítéséről, hogy az egy operettdíszletnek a felállítása, azt mondani, hogy az nagyzási hóbort, akkor, amikor valaki elmegy, s megnézi a Hradzsint Prágában, azt mondja, hogy milyen gyönyörű, a Louvre-ról, a Towerről, az Escorialról olvasunk a történelemkönyvekben, mindenki szívesen elmenne a Wawelbe, hogy megnézze tényleg a lengyel történelmiségnek az épített örökségi részeit, és ehhez képest, amikor a saját történelmünkben, amit egy világháborúban idejövő birodalmi bombázók leromboltak, és nem tudtak a második világháború után helyreállítani, mert nagyon szegény volt az ország, mert nyilván egy háború után minden ország szegény, aztán pedig a kommunisták elvi okokból sem akarták ezt megtenni, és végre igyekszünk történelmileg is helyreállítani, hogy ami épületek ott álltak, azok újra ott álljanak, és erről úgy beszél, nem úgy, mint a nemzet egy fontos színtere, a történelmi kontinuitás, annak a lenyomata, annak a jelképe, hogy mi egy 1100 éves nemzet vagyunk, és tényleg gyönyörű, gazdagon díszített, egy közép-európai 10 milliós országnak és 15 milliós nemzetnek méltó vára legyen Magyarországnak, és amit nem tudtak megtenni a szüleink, nagyszüleink időszakában, mert nem volt rá lehetőségük, de végre eljött Magyarországon egy olyan évtized  míg be nem köszöntött a járvány , amelyben végre lett Magyarországnak lehetősége arra, hogy amit az elődeink tényleg a magyarok méltóságának, a magyarok dicsőségének megfelelően felépítettek a budai Várban, azt pótoljuk, visszaépítsük, mint ahogy mindenhol máshol a világban is ezt hasonlóképpen megtették, akkor erre azt mondani, a mi történelmünknek egy gyönyörű lenyomatára, amire minden magyar büszke lehet, hogy operettdíszlet, ezt teljes mértékben vissza kell utasítanom. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Legyünk erre büszkék! Akik idejönnek, tátott szájjal nézik a Parlamentet, nézzék ilyen tátott szájjal a Várat is, és legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, mert akkor ők is jobban fognak tisztelni minket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage