DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr, illetve tisztelt Képviselőtársaim! Kormánypárti képviselőtársaim, megkérdezném önöket, továbbra is fenntartjáke, hogy az lenne a nemzeti politika, amit önök az elmúlt sok-sok évben képviselnek, és aminek ez lett a következménye, amiről most vitatkozunk. Látható ugyanis, hogy önök sok éven keresztül  és ezt meg is fogalmaztuk itt nagyon sok alkalommal  egy neoliberális felfogással alacsonyan tartották a béreket, sok szempontból megfosztották a jogaiktól a magyar munkavállalókat, és így százezreket kényszerítettek elvándorlásra. Ez a legsúlyosabb tragédia, ami a nemzetet érte, és ma is a legsúlyosabb kihívás, hogy ilyen óriási mértékben vándoroltak el a magyar fiatalok.

Tisztelt Képviselőtársaim! Családok ezrei szakadtak szét e miatt az elhibázott neoliberális gazdaságpolitika miatt, amit önök folytattak. És most ennek a következményeként jól láthatóan munkaerőhiány alakult ki Magyarországon, és önök elkezdtek egy olyan iparstratégiát megvalósítani, ami egyértelműen idegen érdekeket képvisel. Ezért önök rohamtempóban, tömegével akarnak idegen vendégmunkásokat betelepíteni Magyarországra. Jól látható, hogy ez ellen nemcsak az ellenzéki érzelmű, hanem a kormánypárti szavazók is szeretnék felemelni a szavukat, ezért önök most gyakorlatilag megpróbálnak magyarázkodni, és próbálnak ilyen tüneti kezeléssel élni.

Tisztelt Kósa Képviselő Úr! Ön a felszólalását egy fogalommagyarázattal kezdte. Azt próbálta megmagyarázni, hogy a tömegével betelepített vendégmunkások nem migránsok lennének, holott egyértelműen ki kell mondani, hogy ezzel az iparstratégiával és ennek a kiszolgálásával, az idegen gazdasági érdekek kiszolgálásával párhuzamosan önök tömeges betelepítést hajtanak végre, tömeges migránsbetelepítést hajtanak végre.

Tisztelt Kósa Képviselő Úr! Az ön fogalommagyarázatát, ezt a vitát, azt gondolom, viszonylag gyorsan le lehet zárni, hogy ki számít migránsnak és ki számít vendégmunkásnak. Úgy gondolom, hívjuk ehhez segítségül a Fidesz 2009-es európai parlamenti programját; ugye, abban az időszakban önök kicsit még őszintébbek voltak, még írtak programot. Így fogalmaz a Fidesz európai parlamenti programja 2009-ben: „A Fidesz elsődlegesnek tartja, hogy Magyarország a majdani közös európai bevándorláspolitika keretében aktív migrációpolitikát folytasson, konkrét elképzelésekkel, határozott célokkal. Támogatjuk Magyarország munkaerő-szükségletének függvényében olyan migránsok hosszabb-rövidebb távú munkavállalását, illetve letelepedését, akik esetében sikeresen elősegíthető a magyar társadalomba való beilleszkedés.” Tehát ez a 2009-es Fidesz-program. Önök akkor már pontosan tudták, hogy egy ilyen gazdaságpolitikát fognak folytatni, ennek az lesz a következménye, hogy százezrével vándorolnak el a magyar fiatalok, és ezt önök migránsként idegen munkavállalók tömegeinek a betelepítésével, behívásával és  itt még őszintén fogalmaztak  letelepítésével akarják pótolni.

Mi azt gondoljuk, hogy ez nem nemzeti politika, és ha magát a kormány nemcsak hívná nemzetinek, hanem nemzeti politikát folytatna, akkor azért tenne meg mindent, hogy a kényszerűségből elvándorolt magyarok százezreinek adják meg a visszatérés lehetőségét, és nem egy olyan politikát folytatnának, hogy tömegével hívjanak be vendégmunkásokat.

Rétvári államtitkár úr beszélt általában a migráció kérdéséről. Szeretném emlékeztetni tisztelt államtitkár urat, hogy 2015-ben mi figyelmeztettük a Fideszt, hogy  az önök szóhasználatával élve  ne csináljon migránsgettót Pécs mellett és egyébként Sormás mellett. Emlékszik még talán államtitkár úr, hogy amikor önök hoztak egy döntést, egy olyan diktátumot, amelyet az érintett település és térsége a Közlönyből ismerhetett meg, miszerint egy migránstábort akarnak létrehozni Pécs mellett egy Martonfa nevű kistelepülés közigazgatási területén, akkor az önkormányzat és természetesen az ott élő emberek is kiálltak, mi is ott voltunk, és tüntettünk a kormányzati diktátum ellen.

(20.40)

Akkor a helyi fideszes képviselők minket populizmussal vádoltak, és azt rótták fel nekünk, hogy miért akarunk mi ellene menni annak a szempontnak, amit önök képviselni akarnak, hogy néhány ezer migránsnak önök ilyen lehetőséget adnak, hogy ott egy befogadótáborban éljenek. Tulajdonképpen, tisztelt államtitkár úr, ha akkor nem sikerül ilyen erőteljesen ez a lakossági ellenállás és nem ilyen eredményes az a tüntetés, akkor önök megvalósították volna azt, amivel egyébként nagyjából mindenki mást vádolnak.

Összességében pedig a migrációval kapcsolatban azt el tudom mondani, tisztelt államtitkár úr, hogy nagyon sok dologban természetesen egyetértünk, és egyet is értettünk az Európa felé látható, induló és megvalósuló tömeges migrációval kapcsolatban. Mi mindig azt képviseltük, én magam egyébként Brüsszelben is szó szerint mindig úgy érveltem, hogy a bevándorláspolitikát mindig nemzeti hatáskörben kell tartani, az illegális migrációt meg kell állítani és Európa külső határait meg kell védeni, és olyan fejlesztéspolitikát, olyan támogatáspolitikát kell végrehajtani, amelynek az lehet a célja, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni. Én magam amikor a régiók bizottságának a tagja voltam, megtapasztaltam azt az álszentséget, ami az európai politikai elitben tetten érhető, hogy bizony ebben a tömeges migrációban, ami idegen kultúrkörből érkezik Európába, bizonyos politikai szereplők egy nagyszerű gazdasági lehetőséget láttak, mert így gondolták vagy így látták megvalósíthatónak, hogy az európai multinacionális cégek olcsó munkaerőhöz juthatnak.

Én egyébként már akkor, a brüsszeli vitákban felhívtam a figyelmet arra, hogy ez egyfelől egy súlyos tévedés, másfelől pedig még a kibocsátó országokkal is szembemegy, végtelenül álszent és elfogadhatatlan álláspont, hiszen látható, hogy a különböző geopolitikai játszmák miatt vagy éppen az éghajlatváltozás hatásai miatt a kibocsátó országok a társadalmuknak, mondhatjuk, a legfiatalabb részét veszítik el, azokat az embereket, azokat az embertömegeket, akikre szükség lenne ahhoz, hogy egyáltalán államot lehessen építeni ezekben a kibocsátó térségekben. S bizony látható és tetten érhető az integráció kudarca, ami európai nagyvárosi térségekben gyakorlatilag mindennap érzékelhető.

Úgyhogy ebben a kérdésben én egyetértek önökkel, ennek a fajta idegen kultúrkörből érkező tömeges migrációnak valóban megálljt kell parancsolni, és ezzel kapcsolatban őszintén kell, kellene beszélnie az európai politikai elitnek is. S hozzáteszem, őszintén kell beszélni a migrációt kiváltó okokról, alapvetően a különböző geopolitikai problémákról, amiben egyébként szerepe van a Nyugatnak, szerepe van az Egyesült Államoknak, szerepe van Nyugat-Európának. Beszélni kell az éghajlatváltozásról, beszélni kell a mezőgazdasági termelés lehetőségeinek a csökkenéséről, az ivóvízhiányról. S egyértelmű, hogy ebben, az ilyen módon közösen megvalósítható fejlesztéspolitikában Magyarországnak is részt kell venni, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a migrációt kiváltó okokat csökkenteni lehessen, és elejét vegyük annak a folyamatnak, ami több millió, sok millió, sok tízmillió embert klímamenekültté tehet. Ebben valóban van együttműködési kényszer, de következetesek voltunk és következetesek vagyunk most is abban, hogy a bevándorláspolitikát nemzeti hatáskörben kell tartani, ezért ahogy mindig is elutasítottuk, most is elutasítjuk a bevándorlási kvótákat.

De tisztelt államtitkár úr, azzal együtt, hogy egyetértünk, hogy milyen terrorveszély alakult ki sok európai nagyvárosban és hogy ez milyen módon függhet össze az ellenőrizetlen migrációval, én szeretnék végre egy tisztességes és világos, egyenes magyarázatot kapni arra, hogy hozhatta meg a kormány azt a döntést, hogy 1700 elítélt külföldi embercsempészt kiengedtek a magyar börtönökből olyan módon, hogy most igazából meg sem tudják mondani, hogy hol vannak ezek az embercsempészek, meg sem tudják mondani, hogy ezek az embercsempészek nem folytatjáke ugyanott azt a tevékenységet, ahol éppen elkapták őket. Mi a magyarázat arra, hogy a kormány ezt a lépést megtette? Ön védeni próbálja, tisztelt államtitkár úr, azt a kormányzati döntést, hogy anyagi okok miatt ezeket a veszélyes embereket, az elítélt embercsempészeket kiengedték, és megadták a lehetőségét, hogy megismételjék a cselekedeteiket? Én azt gondolom, hogy nem felénk, hanem a magyar társadalom felé végre tartoznak egy világos és egyenes magyarázattal, hogy miért tették ezt meg. S arra is választ várok, államtitkár úr, hogy meddig kívánják folytatni ezt a folyamatot, hány veszélyes elítélt külföldi embercsempészt fognak még kiengedni a magyar börtönökből.

Zárásként engedjenek meg annyit, hogy az, amit önök folytatnak, semmiképpen nem tekinthető patrióta gazdaságpolitikának, patrióta iparpolitikának, hogy idegen, jellemzően távol-keleti gigantikus cégeket hívnak be tömegével Magyarországra, olyan cégeket, amelyek elképesztő mértékben használják föl a természeti kincseinket, betonozzák le a termőföldet, használják fel a vízkincsünket, s mindezt úgy, hogy elképesztő különböző gazdasági kedvezményeket és támogatásokat kapnak. Az nem patrióta gazdaságpolitika, hogy nem is százmilliárdos, hanem már ezermilliárdos nagyságrendben építenek infrastruktúrát, adnak támogatást ezeknek a cégeknek úgy, hogy ezek a cégek idehozzák a szennyezést, de kiviszik az országból a profitot. És az sem patrióta gazdaságpolitika  ezt már említették képviselőtársaim , hogy ezen cégek munkaerőigényének a kielégítéséhez tömegével hívnak idegen vendégmunkásokat, és úgymond nagyobb támogatásban részesítik őket, akár ha csak a lakhatás feltételeit nézzük, mint amit a magyar munkavállalók láthatnak. Ez elfogadhatatlan, tisztelt államtitkár úr.

Én is azt tudom mondani, hogy egy nemzeti kormány azon dolgozna, hogy valóban patrióta gazdaságpolitikát alakítson ki, olyan beruházásokat támogasson, amik nem élik föl a természeti kincseinket, amik nem teszik tönkre a termőföldet, amik nem élik föl a vízkincsünket. S azért kellene dolgoznia egy nemzeti kormánynak, hogy megadja a lehetőséget annak a több százezer magyar fiatalnak, akik kényszerűségből elmentek Magyarországról, hogy hazatérhessenek és itthon vállalhassanak gyereket, itt alapíthassanak családot és itthon tervezhessék meg a jövőjüket. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage