VARGA FERENC (független): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Van, aki ki meri mondani és van, aki nem, de a versenyképességünk az olcsó munkaerőn alapszik. Bizonyára a fideszes képviselőtársaknak ismerős ez a mondat, mert ez az önök háza tájáról származik. A másik mondat pedig, ami eszembe jutott, hogy ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok. Ezt pedig az önök nindzsakormányának a nindzsa-miniszterelnöke mondta.

Tulajdonképpen ez a két mondat szerintem tökéletesen leírja a mostani saját maguk által okozott vendégmunkáshelyzetet, amit mondhatni, hogy önök vendégmunkásbizniszként kezelnek. Ugyanis az elmúlt időszakban a kormány szövetséget kötve a nagyvállalatokkal és a nagytőkével a versenyképességünk alapját az alacsonyan fizetett és nyomorban tartott munkaerőre alapozta. Filléres adókkal, milliárdos állami támogatásokkal becsábították az országba a külföldi nagyvállalatokat, először főleg a németeket, most meg már sajnos főleg a kínai cégeket. A magyar munkás pedig olcsó volt, nem került sokba, sem a minimálbér, sem az átlagbérek nem követték az Európa-rekorder inflációt. Amíg a nagyvállalatok filléres adókat fizettek vagy egyáltalán nem fizettek, addig a magyar dolgozók bérét számtalan adóval és járulékkal sújtották. A boltok pénztárainál és a benzinkutaknál megfizettették a világrekorder 27 százalékos áfát, aztán jött a rezsiemelés és jött az orbáni infláció.

Így lettünk az Orbán-kormány 13 éve alatt árakban elsők, fizetésekben pedig utolsók az Európai Unióban, és így lett magasabb a román minimálbér és átlagbér is a magyarnál. Mi, magyarok a világ minden táján bizonyítjuk tehetségünket és rátermettségünket, csak éppen az a helyzet, hogy a saját hazánkban nem becsülnek meg minket. Így kényszerült több mint 600 ezer honfitársunk az Európai Unió más tagországaiban munkát vállalni, mert itthon már nem tudta eltartani önmagát és a családját.

Az önmagát nemzetinek hazudó kormány pedig az előttünk fekvő javaslattal buktatja le saját magát, hiszen önök nem a hazatérő magyarok munkájára számítanak, hanem olcsó harmadik országbeli, végletekig kizsákmányolt vendégmunkásokat hoznak hazánkba, hogy a magyar béreket leszorítsák. A külföldön dolgozó magyaroknak pedig maradnak a hazaváró irodák. Hát ez az a szerencsétlen próbálkozás, amivel a kormány hazahozná a magyarokat. Bizonyára már önöknek is ciki volt az, hogy vendégmunkás-alapú társadalmat építenek, és ki kellett találniuk valamilyen kommunikációs fogást, hogy legalább a saját szavazóikkal elhitessék azt, hogy önök a hazatérő magyarok munkájára is számítanak. Azt gondolom, hogy ezt önök sem gondolhatják komolyan.

Ha eddig nem jöttek még rá, akkor segítek, hogy miért jönnének haza a külföldi magyarok. Hát elsősorban a magasabb bérekért. Akkor jönnének haza, ha biztonságban tudhatnák önmagukat és a családjukat, ha nem kellene attól félniük minden hónapban, hogy miből fizetik ki a rezsit, a növekvő élelmiszerárakat és a világrekorder áfával terhelt gyermeknevelési cikkeket.

(20.50)

Akkor jönnének haza, ha önök képesek lennének pozitív jövőképet adni nekik, és még az itthon maradt embereknek is. De sajnos ez a pozitív jövőkép a vendégmunkásokkal leszorított munkabérekkel szerte is foszlik, ugyanis miközben Orbán Viktor a migrációt a magyarokra leselkedő egyik legnagyobb veszélynek tekinti, aközben Orbán Viktor kormánya a magyarok háta mögött azon dolgozik, hogy minél több vendégmunkást hozzon az országunkba. Az a kormány, amelyik telerakta az országot óriásplakátokkal, amikre felírta: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!” ahelyett, hogy európai béreket garantáló munkahelyeket teremtene a magyaroknak, inkább állami milliárdokból támogat olyan akkugyárakat és üzemeket, amelyekben főleg EU-n kívüli munkavállalók, kínaiak, vietnámiak, mongolok és Fülöp-szigetekiek fognak dolgozni. Tehát a mondat mára kiegészült: ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját, mert azt az Orbán-kormány önként és dalolva odaadja neked.

Amíg a kormány jól jár, hisz lesz majd némi adóbevétele, amit el lehet majd lopni, amíg a fideszes munkaerő-közvetítő cégek jól járnak, mert minden egyes vendégmunkáson komoly profitra tesznek szert, amíg a távol-keleti gyártók is örülnek, bár bizonyára nem nagyon értik, hogy miért éri meg a magyaroknak magyar adóforintokból támogatniuk olyan távol-keleti beruházásokat, amikben főleg távol-keleti emberek fognak dolgozni és távol-keleti óriáscégek tehetik zsebre a profitot, addig az akkugyárakkal tönkretett magyar városok és a jól fizetett munkahelyek nélküli magyarok fognak rosszul járni. Nekik ugyanis nem születnek új munkahelyek, ők nem fognak semmivel sem jobban keresni, mint eddig, sőt.

A vendégmunkások úgy érkeznek országunkba, hogy a külföldi munkaerő-közvetítő cég 1-1,5 millió forintért cserébe hozza őket ide, amit ők nyilvánvalóan hitelből finanszíroznak. Ez a külföldön felvett hitel gyakorlatilag egyvalamire garancia: hogyha egy vendégmunkás idejön az országunkba dolgozni, akkor ő tényleg dolgozni jön, és önök meg jól meg is dolgoztatják őket a magyar munkajogi szabályok kijátszásával; orrvérzésig dolgoztatják ezeket a vendégmunkásokat.

De hogy mi ezzel a problémám? Az  és ezt egyébként már nagyon sok munkaerő-közvetítő cég vezetője is elmondja , hogy egy vendégmunkás az országunkban 30-40 százalékkal többet dolgozik, mint a magyar munkaerő. Vizsgáljuk meg, hogy ez miért probléma akkor, ha egy profitorientált vállalatról beszélünk, ahol dolgozik magyar melós, meg dolgozik vendégmunkás is. Hát, azért, mert a magyar munkásnak vannak természetből fakadó kötelezettségei, például gyermeke van, vagy beteg lesz, vagy bármi közbejöhet, amiért szabadságra kell mennie, a vendégmunkásnak pedig sajnos nincsen a családja, távol van, neki nincs szüksége a munka és a magánélet egyensúlyára. Ez előbb vagy utóbb oda fog vezetni, hogy akkor, amikor majd leépítésre kerül sor egy gyáron belül, akkor a vállalatok sajnos a magyar munkaerőt fogják majd eltanácsolni, elbocsátani, aki, ha beteg, szeretne meggyógyulni, és legalább egyszer egy évben hosszabb szabadságra menni, esetleg nyaralni. Magyarul: az Orbán-kormány gyakorlatilag elérte, hogy ma már egyetlen magyarnak sincs biztonságban a munkahelye.

Kemény szavakat használnak mind a javaslatban, mind az indoklásban, de ez az önök részéről csak porhintés. Valójában összevont, könnyített eljárásban hozzák majd be a haveri munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül az ázsiai és újabban már afrikai munkavállalókat.

Az önök foglalkoztatáspolitikája megbukott, tisztelt képviselőtársak. Az Orbán-kormány munkaalapú társadalomról beszél, de valójában vendégmunka-alapú társadalmat épít. Mi, szociáldemokraták ahelyett, hogy vendégmunkásokat hoznánk hazánkba, a külföldre távozott magyarok hazatérésére és munkájára számítunk, és mi tényleg világos és szigorú szabályozást fogunk bevezetni az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók számának korlátozására és a magyar bérek megvédésének az érdekében.

A szakszervezetekkel és a vállalkozások érdekképviseleti szerveivel egyetértésben határoznánk meg a Magyarországon, illetve az egyes régiókban, továbbá az egyes foglalkozásokban egyidejűleg foglalkoztatható, Európai Unión kívülről érkező külföldiek legmagasabb számát. A hazai munkanélküliség alakulására és összetételére tekintettel meghatároznánk olyan foglalkozási köröket, ahol EU-n kívüli munkavállaló nem lehetne foglalkoztatható. Csak olyan beruházásokat fogunk támogatni állami és uniós forrásokból, amelyek legalább 90 százalékban magyar munkaerőt foglalkoztatnak és európai átlagbért elérő jövedelmet garantálnak. A vendégmunkásoknak meg kell felelniük a jogszabályban előírt alkalmazási feltételeknek, valamint részt kell venniük az előzetes egészségügyi szűrésen és alkalmassági vizsgálaton.

A vendégmunkásokra a magyar dolgozókra vonatkozó munkavédelmi és munkaidőszabályok, valamint egészségügyi szűrési és ellátási kötelezettségek vonatkozzanak, amikről a foglalkoztatónak kötelezően nyilvántartást kell vezetnie. A vendégmunkásokat foglalkoztató munkáltató nem akadályozhatja a szakszervezetek alakulását, illetve az ágazati szakszervezetek helyi működését, tagtoborzását. És azokon a településeken, ahol a vállalatok olyan gyárak építésére készülnek, amelyek nagyobb arányban fognak vendégmunkásokat alkalmazni, népszavazást tennénk lehetővé, így a helyi emberek dönthetnének arról, hogy szívesen látjáke a vendégmunkásokat a lakóhelyük közelében. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage